Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Premiéri ČR, Poľska a Maďarska privítali dohodu účastníkov summitu EÚ

Poľský premiér Mateusz Morawiecki. Foto: TASR/AP

Na jednej zo sociálnych sietí pripomenul, že hrozilo rozdeľovanie migrantov z utečeneckých táborov v európskych štátoch, avšak tento návrh sa podarilo odraziť a presadiť návrh vlastný.

Brusel/Praha/Varšava/Budapešť 29. júna (TASR) - Premiéri ČR a Poľska, Andrej Babiš a Mateusz Morawiecki, privítali dohodu členských štátov Európskej únie o migračnej politike, ku ktorej dospeli v noci na piatok na summite v Bruseli.

Predseda vlády ČR označil závery vrcholnej schôdzky EÚ za veľký úspech krajín Vyšehradskej štvorky (V4) a na jednej zo sociálnych sietí podčiarkol: "Dosiahli sme, že už nikto nehovorí o kvótach. Prerozdeľovanie a presídľovanie bude dobrovoľné, takže nám nikto nemôže nanútiť migrantov," poznamenal.

"Dosiahli sme dohodu, ktorá je dobrá pre Poľsko a pre celé spoločenstvo," konštatoval predseda poľskej vlády Mateusz Morawiecki, ktorý podobne ako jeho český kolega takisto akcentoval fakt, že nedôjde k nútenému presídľovaniu utečencov. Ak niekto chce prijať utečencov, nech sa páči. Poľsko a krajiny V4 majú na to vlastný názor. Po dvoch rokoch náročných diskusií, kontroverzií a tlaku spoločenstvo jednohlasne akceptovalo postoj Poľska a krajín V4, zdôraznil Morawiecki.

O veľkom úspechu krajín V4 hovoril v reakcii na závery summitu aj maďarský premiér Viktor Orbán, ktorý zdôraznil, že jeho krajina sa ani naďalej nestane prisťahovaleckou.

Na jednej zo sociálnych sietí pripomenul, že hrozilo rozdeľovanie migrantov z utečeneckých táborov v európskych štátoch, avšak tento návrh sa podarilo odraziť a presadiť návrh vlastný. Jasne z neho vyplýva, že z utečeneckých táborov, ktoré sa zriadia v budúcnosti, nebude možné nikoho presunúť do inej krajiny bez jej súhlasu. "Maďarsko tak ani naďalej nebude prisťahovaleckou krajinou," zdôraznil Orbán.