Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Premiérka Mayová obhajovala v parlamente dohodu o brexite

Britská premiérka Theresa Mayová predstavuje poslancom parlamentu predbežnú dohodu o odchode svojej krajiny z Európskej únie v Londýne vo štvrtok 15. novembra 2018. Foto: TASR/AP

Návrh dohody o brexite, zverejnený vo štvrtok, nie je konečnou dohodou, avšak jeho zverejnenie bolo nevyhnutné, povedala Mayová.

Londýn 15. novembra (TASR) - Britská premiérka Theresa Mayová predstavila vo štvrtok poslancom parlamentu predbežnú dohodu o odchode svojej krajiny z Európskej únie. Informovala o tom spravodajská televízia Sky News.

Návrh dohody o brexite, zverejnený vo štvrtok, nie je "konečnou dohodou", avšak jeho zverejnenie bolo nevyhnutné, povedala Mayová. Ďalej uviedla, že proces, ktorý viedol k dosiahnutiu predbežnej dohody s EÚ o brexite, bol "pohodlný", a že Británia a EÚ sú so všetkými časťami dohody spokojní.

Mayová sa vo svojom vystúpení dotkla aj problému tvrdých hraníc medzi Írskou republikou a Severným Írskom. "Nebrať do úvahy obavy ľudí v Severnom Írsku, ktorí si neželajú tvrdé hranice - o ktorých zavedenie ma viacerí žiadali - by bolo maximálne nezodpovedné," povedala Mayová.

"Vláda musí stiahnuť túto polovičatú dohodu... Nemá podporu kabinetu, tohto parlamentu ani krajiny," reagoval na Mayovej vystúpenie šéf opozičných labouristov Jeremy Corbyn.

V súvislosti s predbežnou dohodou o odchode Británie z EÚ už vo štvrtok rezignovali britský minister pre brexit Dominic Raab, ministerka práce Esther McVeyová a štátni tajomníci ministerstva pre Severné Írsko Shailesh Vara, resp. ministerstva pre brexit Suella Bravermanová.