Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Britská premiérka T. Mayová prežila hlasovanie o nedôvere

Britská premiérka Theresa Mayová. Foto: TASR/AP

Proti vysloveniu nedôvery premiérke hlasovalo 325 poslancov, za ich bolo 306.

Londýn 16. januára (TASR) - Britská premiérka Theresa Mayová prežila v stredu večer hlasovanie o nedôvere v Dolnej snemovni parlamentu, ktoré inicioval vodca opozičnej Labouristickej strany Jeremy Corbyn. Informovala o tom BBC.

Proti vysloveniu nedôvery premiérke hlasovalo 325 poslancov, za ich bolo 306.

Hlasovanie o nedôvere inicioval Corbyn po utorňajšom hlasovaní Dolnej snemovne o dohode o odchode Británie z Európskej únie, ktoré Mayovej vláda vyrokovala v Bruseli. Poslanci dohodu jednoznačne odmietli, keď za jej schválenie hlasovalo len 202 členov snemovne, pričom 432 bolo proti.

Vodca labouristov v stredajšej rozprave k návrhu na vyslovenie nedôvery vyzval Mayovú, aby odstúpila s tým, že po takom debakli, aký v utorok utrpela, by to na jej mieste urobil každý jej predchodca.

Hlasovanie o nedôvere vláde v britskom parlamente bolo naposledy úspešné v roku 1979, keď v ňom o jeden hlas na návrh vtedajšej vodkyne konzervatívnej opozície Margaret Thatcherovej neuspel vtedajší labouristický premiér James Callaghan. Za vyslovenie nedôvery Callaghanovi vtedy hlasovalo 311 poslancov, proti ich bolo 310.