Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Z väznice Guantánamo budúci týždeň prepustia ďalších zajatcov

Väznica Guantánamo Foto: TASR/AP Photo

Ako spôsobilých na presun označujú ďalších 31 zajatcov.

Washington 29. decembra (TASR) - Spojené štáty prepustia v januári z vojenskej väznice Guantánamo ďalších 17 zajatcov, pričom prví z nich budú presunutí do iných krajín už v priebehu budúceho týždňa. Agentúra AP o tom v pondelok informovala s odvolaním sa na nemenovaného vysokopostaveného predstaviteľa.

Americké ministerstvo obrany ešte začiatkom decembra upovedomilo Kongres o presune 17 zajatcov z Guantánama do iných krajín, čím sa ich celkový počet v tomto kontroverznom zariadení zníži na 90. Ako spôsobilých na presun označujú ďalších 31 zajatcov.

Najnovšie prepúšťanie je podľa AP súčasťou pokračujúcej snahy administratívy amerického prezidenta Baracka Obamu znižovať obsadenosť väznice v kubánskom zálive Guantánamo, ktorej úplné zatvorenie však začiatkom decembra odmietla pre vysoké náklady. Podľa zdroja AP majú v priebehu januára ďalší traja zajatci predstúpiť pred príslušnú komisiu, aby posúdila ich spôsobilosť na odsun.

V zariadení Guantánamo zriadenom USA v rámci tzv. vojny proti teroru boli v minulosti zadržiavané stovky zajatcov podozrivých z terorizmu, a to väčšinou bez vznesenia obvinení či súdneho procesu.