Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Prepustili dvoch Kanaďanov väznených v Číne

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Oznámil to kanadský premiér Justin Trudeau.

Ottawa 25. septembra (TASR) - Kanadský premiér Justin Trudeau oznámil, že dvoch Kanaďanov, ktorých čínske úrady v decembri 2018 zatkli a následne obvinili zo špionáže, v piatok prepustili na slobodu. Informovala o tom agentúra AFP.

Oznámenie prišlo po tom, čo finančná riaditeľka čínskej firmy Huawei Meng Wan-čou, ktorú na základe zatykača vydaného úradmi USA zatkli koncom roka 2018 v kanadskom Vancouveri pár dní pred zadržaním spomínaných Kanaďanov v Číne, v ten istý deň uzatvorila dohodu o zrušení obvinení s americkým ministerstvom spravodlivosti a kanadský súd jej následne dovolil opustiť krajinu.

Približne hodinu po odlete lietadla, v ktorom Meng medzičasom odletela z Kanady, Trudeau uviedol, že kanadský podnikateľ Michael Spavor a bývalý diplomat Michael Kovrig sú takisto na ceste domov. Kanada a ďalšie západné krajiny vnímali zatknutie dvojice ako odplatu za zadržanie Meng. Vzťahy medzi Ottawou a Pekingom sa v dôsledku týchto káuz výrazne zhoršili.

Prepustenia a dohoda čínskej manažérky s americkým ministerstvom prišli v čase, keď sa americký prezident Joe Biden a jeho čínsky náprotivok Si Ťin-pching snažia tlmiť prejavy napätia medzi USA a Čínou na verejnosti, aj keď sa obe svetové mocnosti nezhodujú v rôznych otázkach, ako napríklad kybernetická bezpečnosť, klimatické zmeny, ľudské práva, obchod či clá.

Biden v prejave pred Valným zhromaždením OSN začiatkom tohto týždňa povedal, že nemá v úmysle začať "novú studenú vojnu", zatiaľ čo Si svetovým lídrom odkázal, že spory medzi krajinami "treba riešiť prostredníctvom dialógu a spolupráce".

Americké ministerstvo spravodlivosti uzavrelo s Ming dohodu, ktorá ho zaväzuje k tomu, že koncom budúceho roka zruší obvinenia obvinenia z krádeže obchodných tajomstiev a porušenia sankcií voči Iránu, ktoré proti čínskej občianke vzniesli americké úrady. Finančná riaditeľka však musí prijať zodpovednosť za skresľovanie obchodných vzťahov spoločnosti Huawei v Iráne.

Ministerstvo tiež súhlasilo so stiahnutím žiadosti o vydanie Meng z Kanady, kde sa vrcholná predstaviteľka čínskeho technologického gigantu nachádzala od svojho zatknutia v decembri v roku 2018.

Súd v Kanade následne ukončil extradičné konanie vedené proti Meng a nariadil zrušenie podmienok jej prepustenia na kauciu, čím jej umožnil návrat do Číny.