Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Prerátavanie hlasov v Michigane sa musí začať napoludnie

Snímka z Volebnej noci, ktorú pripravil zastupiteľský úrad USA a Americká obchodná komora pri príležitosti prezidentských volieb v USA. V Bratislave 8. novembra 2016. Foto: TASR - Andrej Galica

Republikánsky prezidentský kandidát Donald Trump porazil v Michigane demokratickú súperku Hillary Clintonovú o 10.704 hlasov, čiže o 0,2 percenta.

Detroit 5. decembra (TASR) - Americký štát Michigan musí začať prepočítavať hlasy odovzdané voličmi v prezidentských voľbách už dnes napoludnie miestneho času.

V nedeľu večer o tom rozhodol federálny sudca Mark Goldsmith. Vďaka tomuto nariadeniu Michigan s väčšou pravdepodobnosťou stihne ukončiť prerátavanie hlasov pred konečným termínom stanoveným na 13. decembra.

Sudca Goldsmith v nedeľu zamietol snahy štátnych predstaviteľov Michiganu odložiť ručné prepočítavanie približne 4,8 milióna odovzdaných volebných hlasov.

Nominantka Strany zelených na prezidentský úrad Jill Steinová argumentovala údajnou protiústavnosťou zákona, ktorý nariaďuje prestávku najmenej dvoch pracovných dní po rozhodnutí príslušného orgánu o žiadosti na prepočítanie hlasov. Sudca napokon dospel k názoru, že Steinová správne "poukázala na pravdepodobnosť vzniku nenapraviteľných škôd", ak sa prepočítavanie odloží čo i len o dva dni. Sudca tiež zamietol argumenty štátnych predstaviteľov, že prerátavanie bude stáť príliš mnoho peňazí vybratých od daňových poplatníkov.

Republikánsky prezidentský kandidát Donald Trump porazil v Michigane demokratickú súperku Hillary Clintonovú o 10.704 hlasov, čiže o 0,2 percenta. Steinová dostala približne jedno percento hlasov.

Republikánsky generálny prokurátor Michiganu Bill Schuette, Trumpov volebný tím a politické akčné výbory (super PAC) podali samostatné žaloby, v ktorých žiadali štátne súdy, aby zabránili prepočítavaniu hlasov. Argumentovali, že Steinová, ktorá skončila v prezidentských voľbách 8. novembra na štvrtom mieste, nie je "poškodenou", pretože nemá šancu na víťazstvo ani v prípade prerátania hlasov.

Strana zelených chce aj prepočítanie hlasov v amerických štátoch Pensylvánia a Wisconsin. Steinová tvrdí, bez dôkazov, že nezrovnalosti v hlasovaniach vo všetkých troch štátoch naznačujú, že s hlasmi sa možno manipulovalo - a to dobre koordinovaným, mimoriadne komplexným počítačovým útokom.

Volební predstavitelia v troch uvedených štátoch, kde tesne zvíťazil Trump, vyjadrili dôveru v doterajšie výsledky. Aj keby sa uskutočnilo prepočítanie hlasov v týchto štátoch, neočakáva sa, že by Clintonová vďaka tomu získala dostatok hlasov na víťazstvo.