Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Zahraničie

Pri prestrelke na hraniciach pásma Gazy zahynul predstaviteľ Hamasu

Izraelskí vojaci odnášajú zraneného vojaka do nemocnice v Beershebe 24. decembra 2014. Foto: TASR/AP

Podľa informácií izraelskej armády palestínski ostreľovači začali s paľbou na izraelskú armádnu patrolu, pohybujúcu sa pozdĺž hraničnej čiary.

Gaza 24. decembra (TASR) - Predstaviteľ ozbrojeného krídla Hamasu prišiel o život pri dnešnej prestrelke s príslušníkmi izraelskej armády na hraniciach židovského štátu a pásma Gazy. Palestínske zdroje potvrdili, že išlo o veliteľa miestnej strážnej jednotky.

Podľa informácií izraelskej armády palestínski ostreľovači začali s paľbou na izraelskú armádnu patrolu, pohybujúcu sa pozdĺž hraničnej čiary. Izraelské pozemné i letecké sily paľbu opätovali. Mediálne informácie o vážnom zranení jedného z vojakov však hovorkyňa ozbrojených síl v Tel Avive nepotvrdila, píše tlačová agentúra DPA.

Izraelské letectvo realizovalo pred štyrmi dňami útok na vojenské ciele palestínskeho hnutia Hamas v pásme Gazy, a to po prvý raz od uzavretia prímeria s Hamasom na konci augusta. Akciu podľa izraelskej armády vyprovokovala raketa vypálená v piatok z pásma Gazy, ktorá dopadla do južnej časti Izraela. Podľa úradov pri incidente nebol nikto zranený.

V lete tohto roku viedol Izrael 50-dňový ozbrojený konflikt s palestínskym militantným hnutím Hamas, ktoré ovláda pásmo Gazy. Konfliktu predchádzalo práve raketové a mínometné ostreľovanie juhu Izraela, ktorý na paľbu reagoval náletmi a pozemnou inváziou na územie pásma Gazy. Tento konflikt si podľa štatistík OSN a palestínskej samosprávy vyžiadal životy viac ako 2100 Palestínčanov. Izrael zaznamenal 66 padlých vojakov. O život prišlo aj šesť izraelských civilistov.