Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Prestrelka v indickej časti Kašmíru má zatiaľ štyri obete

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Pri prestrelke s pravdepodobne islamistickými vzbúrencami zahynul dnes kapitán indickej armády a traja vojaci utrpeli zranenia. Dvaja vojaci a civilista zahynuli v sobotu.

Naí Dillí 21. februára (TASR) - Životy štyroch ľudí si vyžiadala prestrelka medzi vzbúrencami a indickými poriadkovými silami, ktorá už druhým dňom prebieha v meste Šrínagar v indickej časti Kašmíru. informovala o tom agentúra AP.

Pri prestrelke s pravdepodobne islamistickými vzbúrencami zahynul dnes kapitán indickej armády a traja vojaci utrpeli zranenia. Dvaja vojaci a civilista zahynuli v sobotu. Ďalších trinásť vojakov utrpelo zranenia.

Podľa hovorcu indických poriadkových síl sa dvaja alebo traja vzbúrenci zabarikádovali v sobotu v jednej z vládnych budov v Šrínagare, odkiaľ z ručných zbraní a granátometov ostreľujú príslušníkov poriadkových síl, ktorí paľbu opätujú. Na budovu medzičasom zaútočilo komando indických špeciálnych jednotiek.

Kašmír leží v indicko-pakistanskom pohraničí, pričom obe tieto krajiny si robia nárok na celé jeho územie. Od roku 1947, keď India a Pakistan získali nezávislosť od Británie, viedli už medzi sebou o ovládnutie Kašmíru dve vojny.

India navyše obviňuje Pakistan, že vyzbrojuje vzbúrencov, ktorí od roku 1989 bojujú za nezávislosť Kašmíru alebo za jeho pripojenie k Pakistanu, čo Islamabad odmieta. Celkovo si boje o Kašmír vyžiadali na oboch stranách viac ako 68.000 životov.