Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Pokus o prevrat v Turecku odsúdili susedné krajiny aj nemeckí Turci

Policajt hliadkuje pred budovou parlamentu neďaleko ústredia armády 16. júla 2016 v Ankare. Foto: TASR/AP

Hlavný predstaviteľ tureckej komunity v Nemecku Gökay Sofuoglu odkázal však tureckej vláde, že by ho mala vnímať ako príležitosť nadviazať dialóg so svojimi protivníkmi.

Ankara 16. júla (TASR) - Pokus o vojenský prevrat v Turecku z noci na dnes odsúdili aj predstavitelia Iránu, Grécka či Bulharska.

Podľa vyhlásenia, z ktorého citovala agentúra DPA, situácia v Turecku "hlboko znepokojila" iránskeho ministra zahraničných vecí Mohammada Džaváda Zarífa, vyzývajúceho tureckého obyvateľstvo, aby zachovalo rozvahu a dbalo na bezpečnosť. "Vojenský puč v našom regióne nemá čo hľadať," napísal Zaríf na sieti Twitter s tým, že od skorých ranných hodín je v stálom kontakte s tureckým rezortným partnerom Mevlütom Čavušoglom.

Iránska národno-bezpečnostná rada pokus o prevrat v Turecku takisto odsúdila a vyjadrila podporu "vláde, ktorú demokraticky zvolil turecký ľud". Rada sa v súvislosti s dianím v susednej krajine zišla dnes na mimoriadnom zasadnutí, ktoré zvolal prezident Hasan Rúhání, informovala DPA s odvolaním sa na vyjadrenie hovorcu tohto orgánu pre agentúru IRNA.

Grécky premiér Alexis Tsipras prostredníctvom Twitteru takisto ubezpečil tureckú vládu, že obyvatelia jeho krajiny "stoja na strane demokracie a ústavného poriadku". Podľa DPA sledujú Gréci vývoj v Turecku obzvlášť intenzívne, pričom grécky minister obrany Panos Kammenos zvolal zasadnutie generálneho štábu armády a noviny posunuli tlač svojich sobotňajších vydaní, aby poskytli čitateľom čerstvé informácie.

Bulharský prezident Rosen Plevneliev ubezpečil, že Sofia vo vzniknutej situácii podporuje "demokraticky zvolené inštitúcie" a Turecko považuje za "dobrého suseda a strategického partnera". Stabilita susednej krajiny a dodržiavanie práv tamojších obyvateľov má podľa neho pre Bulharsko prvoradý význam.

Bulharsko v súvislosti s aktuálnym dianím maximálne posilnilo ochranu hranice s Tureckom, zatiaľ čo druhá strana uzavrela všetky tri priechody na tejto hranici, povedal podľa DPA bulharský premiér Bojko Borisov.

K odrazeniu pokusu o vojenský prevrat zablahoželali Turkom okrem iných aj predstavitelia exilovej sýrskej opozície, ale taktiež palestínske islamistické hnutie Hamás, ktoré sa teší podpore zo strany tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. Na viacerých miestach v pásme Gazy, ktoré Hamás ovláda, vypukli po zmarení prevratu v Turecku pouličné oslavy.

Líder medzinárodne neuznanej Severocyperskej tureckej republiky Mustafa Akinci povedal dnes miestnej stanici BRT, že velitelia tureckých síl nasadených na severe Cypru zostali verní nadriadenému veliteľstvu. Pokus o prevrat preto nemal na tento ostrov "žiadny účinok", citovala ho agentúra AP. Akinci tiež povedal, že turecko-cyperské orgány zaviedli "rozličné preventívne opatrenia, aby zabránili provokáciám".

Hlavný predstaviteľ tureckej komunity v Nemecku Gökay Sofuoglu pokus o prevrat taktiež odsúdil, odkázal však tureckej vláde, že by ho mala vnímať ako príležitosť nadviazať dialóg so svojimi protivníkmi. Podľa denníka Kölner Stadt-Anzeiger považuje Sofuoglu za významné, že "všetky strany (v Turecku), hoci sa obvykle hádajú, tento puč jednomyseľne odmietli".

Nemecko je domovom približne troch miliónov Turkov alebo osôb tureckého pôvodu. Proti pokusu o vojenský prevrat v Turecku protestovali v uliciach Berlína a iných nemeckých miest tisíce ľudí, informovala AP.