Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 13. máj 2024Meniny má Servác
< sekcia Zahraničie

Prezident Áder vrátil parlamentu dva zákony

Maďarský prezident János Áder. Foto: TASR/AP

Ide o Zákon o práve na informačné sebaurčenie a o slobode informácií, ako aj zákon, ktorý liberalizuje nezlučiteľnosť funkcií šéfov agrárnej komory.

Budapešť 9. mája (TASR) - Maďarský prezident János Áder vrátil parlamentu na prerokovanie nový Zákon o práve na informačné sebaurčenie a o slobode informácií, ako aj zákon, ktorý liberalizuje nezlučiteľnosť funkcií šéfov agrárnej komory. Informovala dnes o tom agentúra MTI.

Parlament prijal 30. apríla v skrátenom konaní zákon, podľa ktorého môžu úplné informácie o využití verejných financií dostať iba Vládny kontrolný úrad a Najvyšší kontrolný úrad (ÁSZ).

Druhú vrátenú právnu normu, o agrárnej komore, schválili poslanci zákonodarného zboru 29. apríla. Podľa nej funkcie v Maďarskej komore pre poľnohospodárstvo, potravinárstvo a rozvoj vidieka budú môcť zastávať aj predsedovia župných komôr.

Šéf volebného spojenectva Spolu-PM (Együtt 2014-Párbeszéd Magyarországért) Gordon Bajnai vyzval prezidenta 2. mája, aby dal schválený zákon o práve na informačné sebaurčenie preveriť ústavnému súdu. Podľa neho totiž nový zákon znemožňuje zverejnenie informácií verejnej sféry a sledovanie využívania verejných financií.

Bajnai za prijatím zákona vidí krytie súťaže na predaj tabaku

Expremiér vyjadril názor, že dôvodom urýchleného prijatia tohto zákona bolo zabránenie zverejnenia dokumentácie súvisiacej s verejnou súťažou koncesií na predaj tabaku.

V reakcii na prijatie spornej právnej normy tri maďarské občianske organizácie, ktoré bojujú proti korupcii, ukončili svoju doterajšiu spoluprácu s vládou.

Opozícia prijatie zákona označila za snahu obmedziť kontrolu výberového konania v oblasti maloobchodného predaja tabaku v Maďarsku, ktorý sa s platnosťou od 1. júla 2013 viaže ku koncesii. Kritici tvrdia, že povolenia na predaj tabaku dostali vláde blízki ľudia.

Prezident Áder, ktorý zastáva post hlavy štátu od vlaňajšieho leta, vrátil doposiaľ parlamentu 11 zákonov.