Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 13. jún 2024
< sekcia Zahraničie

Prezident africkej Guiney bol znovuzvolený do úradu

Na archívnej snímke guinejský prezident Alpha Conde. Foto: TASR/AP

Condé sa stal prezidentom v roku 2010.

Conakry 17. októbra (TASR) - Víťazom minulotýždňových prezidentských volieb v africkej Guinei sa stal doterajší prezidenta Alpha Condé. Ako dnes informovala ústredná volebná komisia, Condého kandidatúru vo voľbách podporilo 58 percent voličov.

Na druhom mieste skončil s 31 percentami Cellou Dalein Diallo, ktorý oznámil, že neuznáva zverejnené výsledky. Diallo tvrdí, že komisie umožnili hlasovať aj neplnoletým osobám. Namieta aj proti zmene hraníc volebných obvodov a zastrašovaniu voličov.

V súlade so zákonom sa každý z kandidátov môže proti výsledkom volieb odvolať od ôsmich dní, až potom budú výsledky uznané za konečné a oficiálne. Diallo však oznámil, že to neurobí. Uviedol, že chce vyzvať svojich prívržencov aj ostatných neúspešných kandidátov, "ktorí sú reálnymi obeťami volebného podvodu", na pokojné demonštrácie a prejaviť tak svoj hnev.

Condé sa stal prezidentom v roku 2010, čím ukončil dva roky vládnutia vojenskej vlády, počas ktorej bolo v hlavnom meste Conakry zmasakrovaných viac ako 150 ľudí. Guinea, ktorá je najväčším producentom bauxitu v Afrike, zažila v novodobých dejinách, po získaní nezávislosti, dva dlhoročné autoritárske režimy.