Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Bývalý prezident Árpád Göncz oslavuje 92. narodeniny

Árpád Göncz na archívnej snímke z roku 1999 Foto: TASR/AP Photo

Göncz prispel významným spôsobom k pokojnému prechodu Maďarska k demokracii a zasadzoval sa za zmierenie s bývalými politickými protivníkmi.

Budapešť 10. februára (TASR) - Prvý maďarský prezident po zmene režimu Árpád Göncz dnes oslávil 92. narodeniny, napísalo internetové vydanie maďarského denníka Népszabadság.

Noviny zdôrazňujú, že Göncz bol celých desať rokov, kým bol hlavou štátu, na čele rebríčkov popularity politikov.

Dnešným dňom začala z iniciatívy Gönczových detí fungovať nadácia, ktorej poslaním bude skúmať pôsobenie exprezidenta, zachovávať pamiatku na protikomunistickú revolúciu z roku 1956, ako aj pestovať demokratické a liberálne tradície.

Spisovateľa a prekladateľa Árpáda Göncza ako osobnosť maďarskej demokratickej opozície zvolili poslanci Národného zhromaždenia za prezidenta Maďarskej republiky 3. augusta 1990. Zvíťazil aj v júnových prezidentských voľbách v roku 1995. Jeho druhé funkčné obdobie sa skončilo 4. augusta 2000, keď ho vo funkcii hlavy štátu vystriedal Ferenc Mádl.

Göncz prispel významným spôsobom k pokojnému prechodu Maďarska k demokracii a zasadzoval sa za zmierenie s bývalými politickými protivníkmi. Svojím podielom na oslobodení Maďarska a podporou zjednotenia Nemecka sa mimoriadne zaslúžil o spojenie východnej a západnej Európy.