Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Zahraničie

Prezident Asad vymenoval nového premiéra, Wáila Halkího

Sýrsky prezident Bašár Asad Foto: TASR/AP Photo

Halkí (48) je členom vládnucej strany Baas a pochádza z juhosýrskej provincie Dará, kolísky 17-mesačnej revolúcie proti Asadovmu režimu.

Bejrút 9. augusta (TASR) - Sýrsky prezident Bašár Asad vymenoval dnes za nového premiéra doterajšieho ministra zdravotníctva Wáila Halkího. Vo funkcii predsedu vlády nahradí Rijáda Hidžába, ktorý tento týždeň prebehol k opozícii.

Halkí (48) je členom vládnucej strany Baas a pochádza z juhosýrskej provincie Dará, kolísky 17-mesačnej revolúcie proti Asadovmu režimu. Halkí bol generálnym tajomníkom strany Baas v rokoch 2000-04.

Bývalý premiér Rijád Hidžáb v pondelok oznámil, že po dvoch mesiacoch vo funkcii opúšťa Asadov režim. Podľa správ v stredu ráno utiekol s rodinou do Jordánska.

Arabské médiá dnes informovali, že k opozícii sa pridal aj šéf Asadovho protokolu Muhíddín Musulmání. Podľa jedného z veliteľov povstaleckej Slobodnej sýrskej armády, ktorý mu mal pomôcť utiecť z Damasku, sa nachádzal ešte na sýrskom území a odklon od režimu by mal oznámiť vo videoposolstve, uviedla televízia al-Džazíra.