Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

Prezident Bolívie Arce bol vylúčený z Hnutia za socializmus

Luis Arce. Foto: TASR/AP

Dôvodom vylúčenia má byť Arceho neúčasť na zjazde hnutia, ktorý sa koná od utorka do štvrtka v departmente Cochabamba. Prezident už pred zjazdom potvrdil svoju neúčasť na zjazde.

La Paz 5. októbra (TASR) - Prezident Bolívie Luis Arce bol vylúčený z Hnutia za socializmus (MAS), za ktoré v roku 2020 kandidoval vo voľbách. MAS zároveň potvrdilo ako svojho kandidáta do prezidentských volieb v roku 2025 bývalého prezidenta Eva Moralesa. TASR správu prevzala z agentúr AFP a EFE.

Hnutie vylúčilo aj viceprezidenta Davida Choquehuancu a ďalších členov verných prezidentovi Arcemu vrátane poslancov a vládnych úradníkov.

Dôvodom vylúčenia má byť Arceho neúčasť na zjazde hnutia, ktorý sa koná od utorka do štvrtka v departmente Cochabamba. Prezident už pred zjazdom potvrdil svoju neúčasť na zjazde.

Na čele MAS je exprezident Morales, ktorý na konci septembra vyhlásil, že vo voľbách v roku 2025 chce opäť kandidovať. Arce sa k svojej prezidentskej kandidatúre ešte nevyjadril.

Podľa zmenených stanov hnutia sa o prezidentskú kandidatúru môžu uchádzať len členovia s desaťročnými skúsenosťami. Arce tieto kritéria nespĺňa. Na základe bolívijských volebných pravidiel musí každá politická strana uskutočniť primárky aj v prípade, že má len jedného kandidáta.

Morales bol prezidentom Bolívie v rokoch 2006-2019. V októbri 2019 kandidoval aj tretíkrát, keď ústavný súd vyhlásil obmedzenie počtu funkčných období prezidenta za neplatné. Vyhlásil sa za víťaza volieb a v krajine nastali nepokoje, pretože opozícia ho obvinila z podvodu. Morales odstúpil a strávil rok v exile v Mexiku a Argentíne. Nové voľby v októbri 2020 vyhral Luis Arce.

Odvtedy obaja politici medzi sebou vedú spor. Morales vládu kritizuje a poukazuje na korupciu, tolerovanie pašeráctva drog a úsilie vytlačiť ho mimo politického diania.