Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Prezident C. Ramaphosa:Zatknutie Putina by bolo vyhlásením vojny Rusku

Ruský prezident Vladimir Putin. Foto: TASR/AP

Viceprezident JAR Paul Mashatile v nedávnych rozhovoroch pre miestne médiá povedal, že vláda sa snaží presvedčiť Putina, aby na summit do JAR neprišiel – ale zatiaľ neúspešne.

Johannesburg 18. júla (TASR) - Zatknutie ruského prezidenta Vladimira Putina by sa rovnalo vyhláseniu vojny Rusku, napísal prezident Juhoafrickej republiky (JAR) Cyril Ramaphosa v súdnych dokumentoch zverejnených v utorok. Jeho krajina má na budúci mesiac hostiť Putina na summite zoskupenia štátov BRICS v Johannesburgu. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry AFP.

Medzinárodný trestný súd (ICC) vydal na Putina zatykač, takže JAR ako člen ICC by ho mala na svojej pôde zatknúť. Táto diplomatická dilema Juhoafrickej republiky skončila na súde, pretože tamojšia popredná opozičná strana Demokratická aliancia (DA) sa pokúša donútiť vládu, aby lídra Kremľa zadržala a odovzdala medzinárodnému súdu.

Ramaphosa však v prísažnom vyhlásení opísal žiadosť Demokratickej aliancie ako "nezodpovednú" a uviedol, že v stávke je bezpečnosť krajiny.

"Rusko dalo jasne najavo, že zatknutie úradujúceho prezidenta bude vyhlásením vojny," uviedol Ramaphosa. "Bolo by v rozpore s našou ústavou riskovať vstup do vojny s Ruskom," napísal. Dodal, že by sa to priečilo aj jeho povinnosti chrániť vlastnú krajinu.

JAR sa snaží dosiahnuť výnimku na základe pravidiel ICC, že vykonanie zatknutia môže ohroziť "bezpečnosť, mier a poriadok v štáte".

V súčasnosti je JAR predsedajúcou krajinou zoskupenia rozvíjajúcich sa štátov BRICS, kam patria aj Brazília, Rusko, India a Čína. Zoskupenie samo seba vníma ako protiváhu k dominancii západnej ekonomiky.

ICC vydal na Putina zatykač pre obvinenie, že Rusko protizákonne deportovalo ukrajinské deti z ich vlasti.

Viceprezident JAR Paul Mashatile v nedávnych rozhovoroch pre miestne médiá povedal, že vláda sa snaží presvedčiť Putina, aby na summit do JAR neprišiel – ale zatiaľ neúspešne.

Ramaphosovo prísažné vyhlásenie, zaregistrované na súde v júni, bolo najprv označené ako "tajné", ale v utorok ho po súdnom nariadení zverejnili.