Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Prezident Erdogan podpísal dohodu o zmierení s Izraelom

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan Foto: TASR AP

Turecko a Izrael sa ďalej zaviazali vzájomne si vymenovať veľvyslancov, prvýkrát od ich stiahnutia roku 2010.

Istanbul 31. augusta (TASR) - Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan podpísal dnes dohodu o urovnaní medzištátnych vzťahov s Izraelom, ktorú obe krajiny uzavreli v júli tohto roku. S odvolaním sa na webovú stránku prezidentskej kancelárie to napísala agentúra DPA.

Po šiestich rokoch napätia sa tak medzi Tureckom a Izraelom môžu obnoviť normálne diplomatické styky, píše agentúra AP.

Hlasovanie tureckého parlamentu o ratifikácii tejto dohody sa uskutočnilo ešte 20. augusta. Podpis prezidenta bol teda iba formálnym spečatením implementačného procesu v Turecku.

V minulosti dobré vzťahy Izraela a Turecka značne narušil zásah izraelských jednotiek proti tureckej lodi v Stredozemnom mori z mája 2010. Propalestínski aktivisti na lodi Mavi Marmara s humanitárnou pomocou chceli vtedy prelomiť izraelskú námornú blokádu pásma Gazy. Pri obsadení lode zastrelili vojaci desiatich tureckých občanov.

Po incidente obe krajiny stiahli z tej druhej svojich veľvyslancov, takmer úplne prerušili bezpečnostné styky a udržiavali diplomatické vzťahy len na nízkej úrovni.

V súlade s podmienkami dohody o zmierení Izrael do 25 dní od vstúpenia tohto dohovoru do platnosti vyplatí pozostalým obetí tohto útoku odškodnenie 20 miliónov dolárov. Ankara sa zase výmenou zaviazala ukončiť žaloby voči izraelským vojakom.

Turecko a Izrael sa ďalej zaviazali vzájomne si vymenovať veľvyslancov, prvýkrát od ich stiahnutia roku 2010.