Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 26. máj 2024Meniny má Dušan
< sekcia Zahraničie

Prezident i premiér si v Palerme pripomenuli smrť Falconeho

Giovanni Falcone Foto: TASR/AP

Obávaný lovec mafiánov Giovanni Falcone prišiel o život pri atentáte s použitím nálože na diaľnici pri meste Capaci neďaleko Palerma práve 23. mája 1992.

Rím 23. mája (TASR) - Za účasti talianskeho prezidenta Giorgia Napolitana, premiéra Maria Montiho, ďalších vysokopostavených predstaviteľov štátu, ale aj tisícok študentov sa dnes v Palerme konala spomienková pietna slávnosť pri príležitosti 20. výročia vražedného atentátu mafie na vyšetrujúceho sudcu Giovanniho Falconeho.

Podujatie sa nieslo v znamení nedávneho bombového útoku na módnu školu nesúcu meno Falconeho a jeho manželky v Brindisi. Najvyšší taliansky predstaviteľ prisľúbil pri tejto príležitosti vypátranie a potrestanie vinníkov tohto odsúdeniahodného činu, ktorý si vyžiadal život 16-ročnej študentky a viacero zranených.

Na palubách rôznych plavidiel dorazilo do palermského prístavu celkovo 2600 školákov zo 160 vzdelávacích zariadení z celej krajiny. Časť pietnej slávnosti sa uskutočnila v bunkri miestneho väzenského zariadenia Ucciardone, ktorý mal v minulosti slúžiť procesu s mafiánmi.

Taliansky prezident pri tejto príležitosti apeloval na mládež krajiny, aby sa nenechala zločineckými útokmi odradiť a aby sa s využitím vzdelania a angažovanosti postarala o obnovu krajiny.

Predseda talianskej vlády vo vystúpení podčiarkol, že mafia - to nie je iba problémom Palerma, a podobne Camorra to nie je iba problém Neapolu, či 'Ndrangheta a jej aktivity sa netýkajú iba Kalábrie. Proti týmto organizáciám musí jednotne bojovať celé Taliansko, zdôraznil. Podľa jeho slov sa ani po dvoch desaťročiach nemožno zmieriť s tajomstvami okolo mafiánskych vrážd a ani štátne záujmy nesmú brániť odhaleniu pravdy o nich. Falcone by mal byť príkladom pre všetkých Talianov, ktorí by si nemali myslieť, že mafia je neporaziteľná, konštatoval Mario Monti.

Giorgio Napolitano mal dnes po návšteve Palerma na programe aj zastávku v niekdajších baštách sicílskej mafie Cosa Nostra - v Corleone a Portella della Ginestra…

Obávaný lovec mafiánov Giovanni Falcone prišiel o život pri atentáte s použitím nálože na diaľnici pri meste Capaci neďaleko Palerma práve 23. mája 1992. Pri útoku vyhasli aj životy jeho manželky a troch osobných strážcov. Jedného z Falconeho najbližších kolegov, Paola Borsellina, pripravila takisto mafia podobným spôsobom o život o dva mesiace neskôr.