Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Rúhaní varuje Trumpa: Vojna s Iránom by bola matkou všetkých vojen

Na fotografii Hassan Rúhaní. Foto: TASR/AP

Irán čelí stúpajúcemu nátlaku zo strany USA i hroziacim sankciám po Trumpovom rozhodnutí odstúpiť od kľúčovej jadrovej dohody o iránskom jadrovom programe.

Teherán 22. júla (TASR) - Iránsky prezident Hasan Rúhání varoval v nedeľu amerického prezidenta Donalda Trumpa pred vedením nepriateľskej politiky voči Teheránu. Informujú o tom agentúry Reuters a DPA.

"Pán Trump, nehrajte sa s levím chvostom, viedlo by to len k ľútosti," povedal Rúhání na schôdzke s iránskymi diplomatmi. "Američania by mali vedieť, že mier s Iránom je matkou všetkých mierov... rovnako ako vojna (s Iránom) by bola matkou všetkých vojen," uviedol iránsky prezident, ktorého vyjadrenia citovala štátna tlačová agentúra IRNA.

"Nie ste v pozícii podnecovať iránsky národ proti bezpečnosti a záujmom Iránu," podotkol Rúhání s očividnou narážkou na údajné úsilie Washingtonu destabilizovať iránsku islamistickú vládu.

Irán čelí stúpajúcemu nátlaku zo strany USA i hroziacim sankciám po Trumpovom rozhodnutí odstúpiť od kľúčovej jadrovej dohody o iránskom jadrovom programe.

Trumpova administratíva podľa agentúry Reuters spustila ofenzívu v podobe prejavov a internetových komunikácií s cieľom podnietiť nepokoje a prispieť k nátlaku na Irán, aby ukončil jadrový program a podporu militantných skupín.

Kampaň podľa súčasných i bývalých amerických predstaviteľov vykresľuje iránskych vodcov v nepriaznivom svetle, využívajúc pritom niekedy zveličujúce informácie či informácie v protiklade s inými oficiálnymi vyhláseniami.