Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Zahraničie

Prezident Karzaj vidí za útokmi v Kábule zlyhanie NATO

Foto: TASR/AP

Pri útokoch povstalcov, ktoré sa skončili dnes nadránom, prišlo o život najmenej 51 ľudí.

Kábul 16. apríla (TASR) - Afganský prezident Hámid Karzaj dnes uviedol, že koordinované útoky Talibanu v Kábule a troch ďalších provinciách boli zlyhaním spravodajských služieb vrátane síl NATO. Ocenil naopak činnosť afganských bezpečnostných síl, ktoré podľa neho preukázali schopnosť brániť svoju krajinu.

Pri útokoch povstalcov, ktoré sa skončili dnes nadránom, prišlo o život najmenej 51 ľudí vrátane 36 militantov.

"Je to pre nás spravodajské zlyhanie a osobitne NATO, ktoré musí byť seriózne vyšetrené," vyhlásil Karzaj.

Medzi obeťami boli štyria civilisti a 11 členov bezpečnostných síl. Zranenia utrpelo najmenej 65 ľudí vrátane 25 civilistov, uviedla spravodajská stanica BBC.

V Kábule podľa predpokladov 16 povstalcov zaujalo pozície na stavenisku, odkiaľ spustili paľbu na zahraničné veľvyslanectvá a iné ciele. Do mesta sa dostali cez kontrolné stanovišťa v preoblečení do ženských islamských šiat - burky.

"Našli sme ich burky v autách, ktorými prišli. Dokonca si do áut zobrali zväzok kvetov, aby ukázali, že idú na slávnosť," povedal minister vnútra Bismilláh Muhammadí.

Terčom útokov bola budova parlamentu, veliteľstvo NATO či veľvyslanectvá USA, Británie a Nemecka. Povstalci útočili aj vo východných provinciách Lógar, Paktijá a Nangarhár. Podľa hovorcu Talibanu išlo o začiatok plánovanej jarnej ofenzívy povstalcov.