Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Prezident A. Kiska v rámci prvej zahraničnej cesty navštívil Budapešť

Prezident SR Andrej Kiska (vpravo) na spomienkovej slávnosti pri Národnom pamätníku na Keresztúrskom novom verejnom cintoríne v Budapešti. Prezident SR je na pracovnej návšteve v Maďarsku na schôdzke najvyšších predstaviteľov ďalších krajín Vyšehradskej štvorky (V4) a Nemecka. Na snímke zľava prezident českej republiky Miloš Zeman a prezident SR Andrej Kiska. Budapešť, 16. júna 2014. Foto: TASR/Michal Svítok

Slovenský prezident okrem spomienkovej slávnosti a spoločného pracovného obeda prezidentov absolvuje aj bilaterálne rokovania s maďarským a potom aj s poľským partnerom.

Budapešť/Bratislava 16. júna (TASR) - Prezident Slovenskej republiky Andrej Kiska, ktorý sa v nedeľu (15.6.) v Bratislave slávnostne ujal funkcie, dnes v rámci svojej prvej pracovnej zahraničnej návštevy pricestoval do Budapešti.

Na spomienkovú slávnosť pri príležitosti 25. výročia udalostí, ktoré viedli k demokratickým spoločenským zmenám v Maďarsku, ho spolu s najvyššími predstaviteľmi ďalších krajín Vyšehradskej štvorky (V4) a Nemecka pozval prezident Maďarska János Áder.

Budapeštianska schôdzka, na ktorú pricestoval aj najvyšší predstaviteľ Českej republiky Miloš Zeman, jeho poľský kolega Bronislaw Komorowski a prezident Spolkovej republiky Nemecko Joachim Gauck, sa začala ceremóniou pri hroboch politických obetí revolúcie z roku 1956 na Keresztúrskom novom verejnom cintoríne.

Slovenský prezident okrem spomienkovej slávnosti a spoločného pracovného obeda prezidentov absolvuje aj bilaterálne rokovania s maďarským a potom aj s poľským partnerom. V závere dňa sa Kiska neformálne stretne i s českým a nemeckým prezidentom.

Stretnutie je súčasťou série obdobných tohtoročných podujatí plánovaných hlavami štátov V4 a prezidentom Nemecka. Ich cieľom je zvýrazniť dôležitosť a vzájomnú prepojenosť udalostí, ktoré sa v krátkom časovom odstupe odohrávali v jednotlivých krajinách strednej Európy a viedli k naštartovaniu demokratizačného procesu nielen v nich samých, ale aj v širšom regionálnom kontexte.

V rámci dnešného programu prezidenti popoludní navštívia múzeum Dom teroru, kde sa nachádzajú expozície pripomínajúce obete diktatúr 20. storočia. Generálni riaditelia budapeštianskeho múzea Dom teroru a Múzea STASI v Berlíne oznámia za prítomnosti hláv štátov začatie prác na zostavovaní registra obetí komunizmu.

Fotogaléria: Andrej Kiska na prvej zahraničnej návšteve


Kiska: S maďarským a poľským prezidentom sme vyjadrili snahu pomôcť Ukrajine


Na nutnosti pomoci Ukrajine sa dnes v Budapešti zhodli na dvojstranných rokovaniach prezident SR Andrej Kiska s maďarským prezidentom Jánosom Áderom a potom aj s poľským prezidentom Bronislawom Komorowským.

"Vyjadrili sme veľkú ochotu pomôcť Ukrajine, aby sa z tejto nepríjemnej situácie dostala, pretože všetky naše krajiny chcú, aby sa Ukrajina pridala k našej časti Európy. Pre nás, ktorí máme s ňou spoločné hranice je táto otázka o to bytostnejšia," povedal Kiska slovenským novinárom.

Prezidenti po spoločnej schôdzke partnerov z krajín Vyšehradskej štvorky a Nemecka na bilaterálnych rokovaniach podľa slovenského prezidenta hovorili aj o pozastavení dodávky plynu z Ukrajiny.

Kiska označil budapeštianske stretnutia za veľmi priateľské a neformálne, na ktorých hovorili najmä o spoločenských témach.

Návšteva Múzea teroru, ktorá bola v rámci podujatia 25. výročia udalostí vedúcich k demokratickým spoločenským zmenám v Maďarsku, zanechala v slovenskom prezidentovi hlboký dojem.

"Sú tam priamo ukázané metódy, miestnosti, kde boli politicky neprijateľní ľudia mučení, kde boli väznení. Boli tam priamo zobrazené metódy, ako ich popravovali," pripomenul Kiska, podľa ktorého je dôležité, aby boli takéto pamätníky, kde si aj mladá generácia môže pozrieť aká tá minulosť bola.

Na zoznamovacom stretnutí s Áderom najvyšší slovenský predstaviteľ vysvetľoval svoj postoj k maďarskej národnostnej menšine žijúcej na Slovensku.

"Zopakoval som, že jedným zo základných podmienok k tomu, aby naše vzťahy boli veľmi dobré a na vysokej úrovni je, aby politici či na jednej, či na druhej strane zbytočne umelo nevyvolávali v predvolebných aktivitách pnutie, a to hlavne u nás, kde vieme že občania maďarskej národnosti sú veľmi spokojní v našej krajine. Chcú tu vychovávať svoje deti, platiť dane v našej krajine," dodal.

Kiska informoval, že v júli po návšteve Českej republiky navštívi Poľsko. S prezidentom Komorowským diskutovali o možnostiach viacerých neformálnych stretnutí na spoločných hraniciach.