Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Prezident Kiska v OSN: Utečenci potrebujú našu empatiu a pomoc

Slovenský prezident Andrej Kiska reční na 71. zasadnutí Valného zhromaždenia OSN (VZ OSN) v sídle OSN v New Yorku 20. septembra 2016. FOTO TASR/AP Foto: TASR AP

Podľa A.Kisku na VZ OSN každé politické nedorozumenie a chyba pri hľadaní riešení spôsobuje viac ľudí bez strechy nad hlavou, viac odtrhnutých rodín, viac hladných detí so zúfalými rodičmi.

New York 20. septembra (TASR) - Jednou z očividných zodpovedností politických lídrov je bezpochyby zabezpečenie a zachovanie mieru a rozvoja. Povedal to slovenský prezident Andrej Kiska vo svojom dnešnom prejave na 71. Valnom zhromaždení OSN v New Yorku.

"Založili sme mnoho užitočných inštitúcií, aby sme pokročili v tomto úsilí. Avšak sme svedkami najväčšej krízy vysťahovalectva od čias druhej svetovej vojny," upozorňuje prezident.

Lídrom už nepripomínal hrôzostrašné čísla počtu utečencov. "Počúvame ich tak často, že niekedy zabúdame na to, že nejde o hru. Ako nám pápež František pripomenul, migranti a utečenci nie sú pešiakmi na šachovnici ľudstva. Sú deťmi, otcami, matkami, skutočnými mužmi a ženami," uviedol.

Podľa jeho slov každé politické nedorozumenie a chyba pri hľadaní riešení spôsobuje viac ľudí bez strechy nad hlavou, viac odtrhnutých rodín, viac hladných detí so zúfalými rodičmi, ktoré sa na ne musia pozerať bez možnosti im pomôcť.

"Aj keď máme odlišné pozície, skúsenosti, pohľady na vec, všetci musíme pochopiť, že utečenci potrebujú našu empatiu a pomoc," upozorňuje prezident Kiska.

Existuje reálne nebezpečenstvo, o ktorom si mnohí z nás mysleli, že jeho rozšírenie už viac neuvidíme. Ide o nárast nacionalizmu, extrémizmu, rasizmu a bigotnosti v mnohých oblastiach sveta, zdôraznil.

"Som si istý, že lídri musia riešiť tieto nepriaznivé nálady v našich spoločnostiach. Pretože tieto nálady sú hlavným nepriateľom ľudstva, sú zodpovedné za najhoršie utrpenie a krvavý masaker v našej modernej histórii," povedal slovenský president.

Ďalej si je podľa vlastných slov istý, že sme viac ako schopní zvládnuť také výzvy, akými sú chudoba, hladovanie, choroby, nespravodlivosť či diskriminácia. "Nová agenda nebude možná bez efektívnej medzinárodnej spolupráce a koordinácie podporovanej inštitúciami OSN," uviedol.

"Súčasne by sme nemali zabúdať na našu domácu úlohu – získať si srdcia, myšlienky a dôveru našich ľudí. Svet sa zmenšil kvôli globalizácii a moderným komunikačným technológiám. Problémy, ktorým náš svet čelí, sú globálnejšie a viac sa prelínajú. Napriek tomu naše sociálne inštinkty často zostali na lokálnej úrovni a náš zmysel pre zodpovednosť je často limitovaný našimi národnými hranicami," konštatoval president Kiska vo svojom prejave.

Venoval sa taktiež kríze na Ukrajine, ktorá trvá už tretí rok. Slovensko je veľmi znepokojené destabilizovanou situáciou v susednej krajine a opakujúcim sa násilím v regióne. "Rád by som zopakoval svoju výzvu, aby sa urobil hmatateľný pokrok smerujúci k vyriešeniu konfliktu. Verím, že dohody z Minska zostávajú aj naďalej jedinou možnou cestou, ktorá nás vyvedie z krízy. Slovensko je pripravené aj naďalej pomáhať Ukrajine," uviedol.

Prezident sa dotkol taktiež témy generálneho tajomníka OSN. Ocenil, že tento rok je proces jeho výberu transparentnejší a otvorenejší ako kedykoľvek predtým. "Moja krajina má privilégium byť súčasťou tohto procesu prostredníctvom nášho kandidáta," dodal.

Americký prezident Barack Obama reční na 71. zasadnutí Valného zhromaždenia OSN (VZ OSN) v sídle OSN v New Yorku 20. septembra 2016. FOTO TASR/AP
Foto: TASR AP


Americký prezident Barack Obama obhajoval dnes vo svojom poslednom príhovore k Valnému zhromaždeniu OSN globálnu integráciu a odsúdil izolacionizmus a snahy o budovanie múrov.

Obama povedal, že rastúca ekonomická nerovnosť viedla k nárastu etnického a náboženského fanatizmu i agresívneho nacionalizmu a populizmu, informovala tlačová agentúra DPA.

Obama zdôraznil, že národy musia spolupracovať, aby mali z globálnej integrácie úžitok všetci.

"Dnes by krajina obklopená múrmi iba uväznila sama seba," uviedol v reakcii na výzvy republikánskeho prezidentského kandidáta Donalda Trumpa, aby USA a Mexiko oddelil hraničný múr.

V ďalšej časti svojho prejavu vyzval svetové spoločenstvo, aby "otvorilo svoje srdcia utečencom, ktorí zúfalo hľadajú domov", keď unikajú pred vojnovým konfliktom v Sýrii a inde.

"Riešiť utečeneckú krízu je nevyhnutné, aby bol svet bezpečnejším. Bohaté krajiny musia robiť viac na pomoc národom, ktoré nesú najväčšiu ťarchu prílevu utečencov," vyhlásil.

Obama kritizoval ruskú podporu sýrskeho režimu a inváziu Ruska na Ukrajine. "Vidíme, že sa Rusko pokúša získať späť stratenú slávu silou," povedal. Odsúdil "tyranov", ktorí sa chcú udržať pri moci večnými zásahmi voči opozícii doma či vyvolávaním konfliktom v zahraničí.

V súvislosti so Sýriou zdôraznil potrebu diplomatického riešenia situácie, ktoré by zahŕňalo dodávky humanitárnej pomoci a politickú zmenu v krajine.

Jadrový program Severnej Kórey ohrozuje svet, varoval Obama. Postavil do protikladu ekonomiku Južnej a Severnej Kórey, ktorej "pustatina ukazuje, že centrálna, plánovaná ekonomika je slepá ulička", povedal.

Nedávne jadrové skúšky Pchjongjangu podľa jeho slov dokazujú dôležitosť medzinárodného spoločenstva a jeho jednotnej reakcie, Pchjongjang "musí čeliť dôsledkom".

V poradí 71. zasadnutie Valného zhromaždenia OSN otvoril dnes dopoludnia spevom taliansky operný spevák Andrea Bocelli. Za áriu Nessun Dorma z posledného aktu opery Turandot Giacoma Pucciniho si podľa agentúry AP vyslúžil od prítomných hláv štátov a vlád standing ovation.