Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 13. máj 2024Meniny má Servác
< sekcia Zahraničie

Prezident Klaus odsúdil Schwarzenbergove výroky o Benešových dekrétoch

Foto: TASR/Bohdan Kopčák

Schwarzenberg sa voči kritike prezidenta ohradil.

Praha 19. januára (TASR) - Český prezident Václav Klaus odsúdil výrok ministra zahraničných vecí Karla Schwarzenberga o odsune sudetských Nemcov. Podľa Schwarzenberga by dnes prezident Beneš za podobný čin skončil na súde v Haagu. Nemecké médiá však poukazujú na to, že žiadny iný vysoko postavený český politik podobný názor dosiaľ nevyslovil. Informoval o tom webový portál iDnes.cz.

Schwarzenberg hovoril o odsune vo štvrtkovej televíznej predvolebnej debate. "Ja som vždy hovoril - a na tom trvám - že to, čo sme spáchali v roku 1945, by dnes bolo považované za hrubé porušenie ľudských práv. Pravdepodobne by sa vtedajšia vláda vrátane prezidenta Edvarda Beneša ocitla v Haagu," povedal šéf českej diplomacie.

V sobotu sa proti tomuto názoru postavil prezident Václav Klaus. "Asi bol zvyknutý, že mu vždy všetko prešlo, ale ja mu tento výrok nebudem môcť nikdy odpustiť," uviedol pre server Novinky.cz. Česká verejnosť podľa neho nie je a nemôže byť k pokusom o spochybnenie povojnového usporiadania ľahostajná. Ministrove výroky v prezidentskej kampani totiž dodali týmto pokusom nový rozmer.

Schwarzenberg sa voči kritike prezidenta ohradil. Podľa jeho slov povojnové usporiadanie nespochybňuje a považuje ho za nemenné. Podľa neho takisto nie je ohrozený nikoho majetok v ČR.