Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Prezident Kosova: Rozhodnutie o vzniku armády je nezvratné

Kosovský prezident Hashim Thaci, archívna snímka Foto: TASR/AP

Poslanci kosovského parlamentu schválili v piatok tri návrhy zákonov o transformácii bezpečnostných síl na armádu, čo je krok, ktorý podporujú Spojené štáty.

Priština 16. decembra (TASR) - Rozhodnutie o transformácii kosovských bezpečnostných síl na armádu je "nezvratné", uviedol v nedeľu kosovský prezident Hashim Thaci. Zároveň ubezpečil, že nová národná armáda neohrozuje etnických Srbov žijúcich v tejto bývalej srbskej provincii.

Thaci vystúpil s týmto vyhlásením pred tým, ako odišiel do New Yorku, kde sa v najbližších dňoch zíde Bezpečnostná rada OSN? ktorá bude rokovať aj o rozhodnutí kosovského vedenia.

Poslanci kosovského parlamentu schválili v piatok tri návrhy zákonov o transformácii bezpečnostných síl na armádu, čo je krok, ktorý podporujú Spojené štáty. Hlasovanie bojkotovali zástupcovia srbskej menšiny.

Srbská vláda odsúdila piatkové rozhodnutie parlamentu v Prištine o vzniku kosovskej armády. Poľutovanie v tejto súvislosti vyjadrili aj Európska únia i NATO.

Srbsko v reakcii na tento krok žiadalo zvolať zasadnutie Bezpečnostnej rady OSN. Poľutovanie v tejto súvislosti vyjadrila aj Európska únia, ako i Rusko - tradičný spojenec Srbska.

EÚ považuje normalizáciu vzťahov medzi Srbskom a Kosovom za kľúčovú podmienku prípadného budúceho členstva oboch krajín v EÚ.

Generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg vyjadril v piatok ľútosť nad skutočnosťou, že poslanci kosovského parlamentu schválili návrhy zákonov umožňujúce transformáciu bezpečnostných síl krajiny na armádu. Udialo sa tak aj napriek obavám NATO, upozornil Stoltenberg.

NATO podľa neho aj naďalej podporuje dialóg medzi Belehradom a Prištinou, ktorý prebieha pod patronátom Európskej únie, čo považuje za jediné trvalé politické riešenie pre tento región

Kosovskí lídri sa naopak pokúšajú Srbsko ubezpečiť, že vznik armády nepredstavuje hrozbu pre mier v regióne. "Kosovská armáda nebude nikdy použitá proti nim (Srbom)," vyhlásil premiér Ramush Haradinaj. Srbská armáda bude mať podľa neho v kosovskej armáde "nového partnera".

Kosovský prezident Hashim Thaci zase zdôraznil, že nová armáda bude "multietnická, profesionálna a bude slúžiť všetkým občanom, (napomáhať udržaniu) mieru v Kosove, v regióne a kdekoľvek vo svete, ak bude o to požiadaná".

Kosovo vyhlásilo v roku 2008 jednostranne nezávislosť, ktorú však Srbsko neuznáva podobne ako niektoré ďalšie krajiny vrátane Slovenska.