Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

Prezident Malawi požiadal po tragickej cyklóne o medzinárodnú pomoc

Muži zachraňujú časti svojho zničeného domu po silných dažďoch spôsobených cyklónom Freddy v Blantyre na juhu Malawi v stredu 15. marca 2023. Foto: TASR/AP

Cyklóna Freddy sa sformovala ešte počas prvého februárového týždňa pri severozápadnom pobreží Austrálie.

Blantyre 15. marca (TASR) - Prezident Malawi Lazarus Chakwera v stredu požiadal o ďalšiu medzinárodnú pomoc pri zmierňovaní "národnej tragédie", ktorú spôsobila ničivá tropická cyklóna Freddy. Prezident tiež navštívil počasím postihnuté oblasti, informuje TASR podľa agentúry AFP.

Silné dažde vyvolali obrovské povodne a zosuvy pôdy v južnej časti Malawi.

"Žiadam medzinárodných partnerov a darcov o viac pomoci, pretože čelíme skaze a škodám spôsobeným tropickou cyklónou Freddy," povedal Chakwera na pohrebe obetí v meste Blyntare, ktoré patrí k najviac zasiahnutým oblastiam. Povodne tam zničili aj desiatky domov.

Počet obetí tropickej cyklóny stúpol v stredu na 225. Informovala o tom v stredu agentúra Reuters s odvolaním sa na úrad pre zvládanie mimoriadnych situácií. Ešte v utorok hlásil 190 obetí.

Zranenia utrpelo podľa miestnych úradov ďalších 707 ľudí, 41 osôb je stále nezvestných. Vo viacerých častiach tejto krajiny juhovýchodnej Afriky aj v susednom Mozambiku, naďalej silno prší.

Cyklóna Freddy sa sformovala ešte počas prvého februárového týždňa pri severozápadnom pobreží Austrálie.

Na ostrov Madagaskar dorazila prvýkrát 21. februára, odtiaľ sa presunula do Mozambiku a neskôr nad Indický oceán. Nad Mozambik sa opäť vrátila 11. marca, pričom napáchala rozsiahle škody, následne zasiahla aj Malawi.

Celkový rozsah škôd či počet obetí, ktoré si táto cyklóna vyžiadala v Mozambiku, dosiaľ nie je známy. Podľa Svetovej meteorologickej organizácie (WMO) ide historicky o jednu z najsilnejších tropických búrok na južnej pologuli.