Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Prezident Mattarella: Taliansko nebude tolerovať návrat antisemitizmu

Na snímke taliansky prezident Sergio Mattarella . Foto: TASR - Jaroslav Novák

Mŕtvi z Auschwitzu nás neustále napomínajú, že ľudstvo putuje po ťažkých a nebezpečných cestách, vyhlásil Mattarella.

Rím 26. januára (TASR) – Taliansko nebude tolerovať návrat antisemitizmu, vyhlásil v piatok, deň pred Medzinárodným dňom pamiatky obetí holokaustu, taliansky prezident Sergio Mattarella. TASR o tom informuje na základe správy agentúry ANSA.

"Mŕtvi z Auschwitzu nás neustále napomínajú, že ľudstvo putuje po ťažkých a nebezpečných cestách," vyhlásil Mattarella počas slávnosti v Kvirinálskom paláci, oficiálnom sídle talianskych prezidentov.

"Vo svete sa to prejavuje návratom nebezpečných prípadov antisemitizmu. Tieto starodávne protižidovské stereotypy teraz nekontrolovane a nehanebne podporujú sociálne médiá," dodal prezident.

"Talianske židovské komunity vedia, že Taliansko je ich domovinou a že republika, ktorej sú neoddeliteľnou súčasťou, nebude tolerovať akékoľvek hrozby, zastrašovanie alebo šikanovanie namierené proti nim," dodal Mattarella.

V Miláne, Ríme ani iných veľkých talianskych mestách sa v sobotu na Medzinárodný deň pamiatky obetí holokaustu nebudú konať propalestínske protesty. Rozhodol o tom minister vnútra Matteo Piantedosi. Zdôvodnil to hroziacim rizikom výskytu protiizraelských alebo dokonca antisemitských incidentov.

S rozhodnutím sa stotožnili viacerí politici, napríklad aj primátor Milána Giuseppe Sala. Ten zrušenie propalestínskych pochodov v piatok označil za takmer isté a diskusiu o takomto rozhodnutí či jeho komentovanie za nezmyselné.