Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Prezident Mugabe napriek očakávaniu z funkcie neodstúpil

Zimbabwiansky prezident Robert Mugabe Foto: TASR/AP

Najstaršia hlavu štátu na svete krátko pred týmto vystúpením rokovala o podmienkach svojho prípadného odstúpenia so zástupcami armády.

Harare 19. novembra (TASR) - Zimbabwiansky prezident Robert Mugabe vystúpil v nedeľu v štátnej televízii s prejavom k národu a oznámil, že ostáva aj napriek tlaku zo strany armády. Mugabe v tomto očakávanom prejave svoje odstúpenie z funkcie prezidenta Zimbabwe neoznámil. Informovala o tom spravodajská stanica BBC.

Najstaršia hlavu štátu na svete krátko pred týmto vystúpením rokovala o podmienkach svojho prípadného odstúpenia so zástupcami armády. Agentúry Reuters a AP s odvolaním sa na zdroje z prostredia rokovaní informovali, že Mugabe s rezignáciou na svoju funkciu súhlasil a čoskoro ju oznámi.

Mugabe ale svoj na živo vysielaný televízny prejav ukončil bez toho, aby povedal či odstupuje. Namiesto toho povedal, že bude predsedať nadchádzajúcemu kongresu vládnucej strany Africký národný zväz Zimbabwe - Vlastenecký front (ZANU-PF).

Mugabeho (93) už skôr v nedeľu odvolali z postu lídra vládnej strany s ultimátom 24 hodín na odstúpenie z funkcie prezidenta. Prvú dámu krajiny Grace Mugabeovú vylúčil zo strany úplne.

Mugabe (93) bol v domácom väzení, odkedy armáda tento týždeň zakročila a prevzala moc v krajine - v dôsledku nevôle, ktorú vyvolalo prezidentovo odvolanie jeho dlhoročného zástupcu Mnangagwu, no tiež obáv z mocenských ambícií Mugabeho manželky Grace a podozrení, že ju prezident pripravuje na prevzatie vlády.