Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Prezident Mugabe sa objavil na verejnosti

Zimbabwiansky prezident Robert Mugabe na archívnej snímke. Foto: TASR/AP

V Zimbabwe pokračujú rozhovory o riešení tamojšej politickej krízy a o pravdepodobnom konci Mugabeho takmer 40-ročnej vlády.

Harare 17. novembra (TASR) - Zimbabwiansky prezident Robert Mugabe sa v piatok objavil na verejnosti, a to po prvý raz od prevzatia moci v krajine armádou a umiestnenia prezidenta do domáceho väzenia.



Ako informovala agentúra AP, Mugabe (93) sa objavil na univerzitných promóciách na okraji Harare, metropoly Zimbabwe. Odetý v akademickom odeve a s klobúkom na hlave Mugabe pomaly kráčal po červenom koberci k pódiu. Prítomné boli tisíce absolventov univerzity. Na pódiu si Mugabe s absolventmi zaspieval štátnu hymnu a následne oznámil začiatok promočného obradu.

Mugabe sa zúčastnil na podujatí v čase mimoriadnej série rokovaní s regionálnymi lídrami o ukončení jeho vlády. Armáda sa snaží o prejav rešpektu voči najstaršiemu prezidentovi na svete, a to tým, že ho stále oslovuje "prezident" a "vrchný veliteľ".

Armáda v piatok oznámila, že pokračuje v rokovaniach s Mugabem o ukončení jeho vlády. Výsledok zverejní čo najskôr. Zároveň pátra po Mugabeho najbližších spojencoch a jeho manželke Grace.

Armáda vo vyhlásení uviedla, že "dosiahla významný pokrok v operácií na odstránenie zločincov z okruhu prezidenta Mugabeho". Zatkla už niekoľko osôb, ďalšie sú na úteku. Tieto osoby "spáchali zločiny, ktoré spôsobovali sociálne a ekonomické utrpenie v Zimbabwe", tvrdí armáda. Išlo o jej prvé verejné vyhlásenie od prevzatia moci v krajine a umiestnenia Mugabeho do domáceho väzenia, poznamenala agentúra DPA.

Zimbabwianske štátne noviny zverejnili vo štvrtok nové fotografie Roberta Mugabeho zo stretnutia s armádnym veliteľom, generálom Constantinom Chiwengom, ktorý riadil v noci na stredu prevzatie moci v africkej krajine ozbrojenými silami.

V Zimbabwe pritom pokračujú rozhovory o riešení tamojšej politickej krízy a o pravdepodobnom konci Mugabeho takmer 40-ročnej vlády. Zúčastňuje sa na nich aj delegácia z Juhoafrickej republiky (JAR) a údajne tiež katolícka cirkev.

Mnohí analytici tvrdia, že armáda chce dosadiť za dočasného lídra bývalého viceprezidenta Emmersona Mnangagwu, ktorého Mugabe odvolal minulý týždeň.