Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

O prezidentovi Nigeru sa rozhodne až v druhom kole volieb

Voľby v Nigeri Foto: TASR/AP

Niger patrí napriek bohatým zásobám uránu a iným prírodným zdrojom medzi najchudobnejšie štáty sveta.

Niamey 26. februára (TASR) - O prezidentovi Nigeru na ďalšie volebné obdobie sa rozhodne až v druhom kole volieb hlavy štátu 20. marca. Vyplýva to z informácií, ktoré zverejnila dnes večer volebná komisia tohto západoafrického štátu.

Úradujúci prezident Nigeru Mahamadou Issoufou podľa nich získal v prvom kole volieb z 21. februára 48 percent hlasov, čím mu tesne unikol zisk nadpolovičnej väčšiny potrebnej pre víťazstvo v prvom kole. Jeho vyzývateľom v druhom kole bude od novembra 2015 uväznený opozičný líder Hama Amadou, ktorého v prvom kole podporilo necelých 18 percent voličov.

Amadou v auguste 2014 ušiel do Francúzska, aby sa vyhol žalobe za údajné obchodovanie s deťmi, ktorú sám označil za politicky motivovanú. Po návrate do vlasti v novembri 2015 ho zadržali, avšak prezidentskú kandidatúru mu umožnili, píše tlačová agentúra DPA.

Niger, ktorý má 17 miliónov obyvateľov, patrí napriek bohatým zásobám uránu a iným prírodným zdrojom medzi najchudobnejšie štáty sveta. Na severe i západe ohrozujú bezpečnosť občanov ozbrojenci s kontaktmi na teroristickú sieť al-Káida, na juhu a v okolí Čadského jazera zasa extrémisti z teroristickej skupiny Boko Haram pôsobiacej v Nigérii.