Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 12. máj 2024Meniny má Pankrác
< sekcia Zahraničie

Prezident Obama si v Louisiane pozrel škody z hurikánu Isaac

Barack Obama Foto: TASR/AP Photo

Deň po návšteve štátu Ohio, kde absolvoval predvolebnú kampaň za svoje znovuzvolenie, sa Obama stretol s louisianským guvernérom Bobbym Jindalom.

Washington 4. septembra (TASR) - Americký prezident Barack Obama navštívil v pondelok Louisianu, aby si sám pozrel rozsiahle škody z hurikánu Isaac a posúdil federálnu pomoc, poskytnutú na pomoc pri obnove.

Deň po návšteve štátu Ohio, kde absolvoval predvolebnú kampaň za svoje znovuzvolenie, sa Obama stretol s louisianským guvernérom Bobbym Jindalom. Spoločne navštívili vážne postihnutú farnosť neďaleko New Orleans.

Časti štátov Louisiana a Mississippi sú ešte stále pod vodou a podľa energetických závodov Entergy je približne 100.000 zákazníkov je za súčasných horúčav bez dodávky elektriny. Farnosť St. Johna je jednou z oblastí, ktoré boli minulý týždeň evakuované pred tým, ako hurikán Isaac dorazil na pevninu a zalial oblasť pri Mexickom zálive 500 milimetrami dažďových zrážok. Polovica farnosti je stále bez elektriny a mnohé budovy sú poškodené.

Hurikán Issac z väčšej časti ušetril New Orleans, ktoré dostalo po ničivom hurikáne Katrina z roku 2005 nové protipovodňové hrádze. Tie však nezabránili pretekaniu jazera Penchartrain, čo si vynútilo evakuáciu okolitých obcí.

Na rozdiel od hurikánu Katrina, ktorý pred siedmimi rokmi zabil 1800 ľudí, si Isaac vyžiadal osem ľudských životov. Jedným z nich bol 90-ročný muž, ktorý zomrel vo svojom byte pri New Orleans na prehriatie.

Počas letu do Louisiany Obamov hovorca Jay Carney poznamenal, že "katastrofy sú apolitické". Obamov protikandidát v prezidentských voľbách, republikán Mitt Romney, navštívil oblasť postihnutú hurikánom Isaac už v piatok.

Carney však dodal, že Romneyho partner v predvolebnej kampani, kandidát na viceprezidenta, kongresman Paul Ryan, vlani viedol snahy republikánov "podfinancovať" federálnu pomoc pre Američanov postihnutých katastrofami.