Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Taliansky prezident požiadal premiéra Conteho, aby zostavil novú vládu

Sergio Mattarella, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Conte, ktorý odstúpil pred týždňom, následne oboznámi prezidenta so zoznamom ministrov a ak všetko pôjde bez problémov, zúčastní sa na slávnostnom sľube svojho nového kabinetu.

Rím 29. augusta (TASR) - Taliansky prezident Sergio Mattarella udelil vo štvrtok dočasnému premiérovi Giuseppemu Contemu mandát na zostavenie novej vlády. Stalo sa tak deň po tom, ako bola dosiahnutá dohoda o vytvorení vládnucej koalície, čím sa zabránilo vypísaniu predčasných parlamentných volieb. Informovali o tom tlačové agentúry DPA a AFP.

Predpokladá sa, že Conte dostane niekoľko dní na politické konzultácie, ktorými sa v parlamente zabezpečí fungujúca väčšina vzhľadom na skutočnosť, že na novej vládnucej koalícii sa v stredu dohodlo protisystémové Hnutie piatich hviezd (M5S) a stredopravicová Demokratická strana (PD).

Conte, umiernený bývalý akademik, ktorý odstúpil pred týždňom, následne oboznámi prezidenta so zoznamom ministrov a ak všetko pôjde bez problémov, zúčastní sa na slávnostnom sľube svojho nového kabinetu. M5S a PD, kedysi urputní nepriatelia, sa na spoločnej koalícii dohodli po páde populistickej vlády, ku ktorému došlo v tomto mesiaci.

Conteho zvolili ako kompromisného ministerského predsedu minulý rok, pričom bol šéfom populistickej vlády zloženej z M5S a krajne ľavicovej Ligy Severu (LN) vicepremiéra a ministra vnútra Mattea Salviniho. Kríza vypukla 8. augusta, keď Salvini stiahol LN z koalície a vyzval na usporiadanie predčasných parlamentných volieb, od ktorých očakával, že mu prinesú post premiéra.

Analytici varujú, že koalícia M5S a PD sa môže pod náporom nepopulárnych sociálnych a ekonomických opatrení, ktoré ju zakrátko čakajú, rýchlo zrútiť. Takýto vývoj by opäť nahrával Salviniho populistickému naratívu. Ten v stredu vyhlásil, že si je víťazstvom v budúcoročných parlamentných voľbách istý. "Nikam sa neponáhľame," prízvukoval.