Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Zahraničie

Prezident Rúhání sa zaviazal, že bude podporovať stabilitu Libanonu

Na fotografii Hassan Rúhaní. Foto: TASR/AP

Iránsky prezident svojho libanonského partnera uistil, že verí, že Libanončania prekonajú búrlivé obdobie, a že nedopustí, aby sa ich krajina stala bojovým poľom pre zahraničné mocnosti.

Bejrút 8. novembra (TASR) - Iránsky prezident Hasan Rúhání vyhlásil, že jeho krajina sa nebude zdráhať pomôcť pri zabezpečovaní stability v Libanone. Rúhání to povedal v utorok v reakcii na demisiu premiéra Libanonu Saada Harírího, čím sa táto krajina ocitla v politickom chaose. Informovala o tom v stredu agentúra AP.

Podľa Rúháního oficiálnej webovej stránky iránsky prezident svojho libanonského partnera Michela Aúna v utorok telefonicky uistil, že verí, že Libanončania prekonajú toto búrlivé obdobie, a že nedopustí, aby sa ich krajina stala "bojovým poľom pre zahraničné mocnosti".

Libanonský premiér Saad Harírí v sobotu nečakane oznámil, že odstupuje z funkcie - len necelý rok po tom, ako sa ujal úradu. Oznámenie prišlo po tom, ako navštívil svojho spojenca Saudskú Arábiu.

Harírí v televíznom vystúpení ostro kritizoval Irán, ktorý podľa neho ničivým spôsobom zasahuje do arabských záležitostí, a libanonské hnutie Hizballáh, ktoré je podľa neho len predĺženou rukou Iránu, a to nielen v Libanone, ale aj ďalších krajinách regiónu.

Harírího demisia sa všeobecne považuje za dôkaz rastúceho napätia medzi Saudskou Arábiou a Iránom, odvekými súpermi o mocenský nadvládu v regióne.