Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Prezident Rúhání: Vzťahy medzi Iránom a Maďarskom treba posilniť

Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán a iránsky prezident Hasan Rúhání. Foto: TASR/AP

Orbán pricestoval na dvojdňovú oficiálnu návštevu Iránu v pondelok.

Budapešť/Teherán 2. decembra (TASR) - Na posilnenie vzťahov medzi Teheránom a Budapešťou vo všetkých oblastiach treba využiť všetky možnosti a schopnosti. Na schôdzke s predsedom maďarskej vlády Viktorom Orbánom v Teheráne to v utorok vyhlásil iránsky prezident Hasan Rúhání.

"Irán a Maďarsko sú si blízke z hľadiska kultúry a dejín; dobré vzťahy oboch národov poskytujú patričný základ pre rozšírenie vzájomných vzťahov," uvádza sa vo vyhlásení kancelárie iránskeho prezidenta, ktoré zverejnila agentúra MTI.

Orbán pricestoval na dvojdňovú oficiálnu návštevu Iránu v pondelok. Iránska hlava štátu na schôdzke zdôraznila, aby vlády oboch krajín pripravili podmienky pre spoluprácu v súkromných sektoroch. "Musíme sa snažiť o to, aby sme pomohli súkromnému sektoru a podnikom užšie spolupracovať," povedal Rúhání.

Maďarský premiér sa v pondelok stretol s prvým viceprezidentom Eshákom Džahángírím, ktorý poukázal na skutočnosť, že hospodárske vzťahy Iránu a Maďarska zaznamenali v uplynulých rokoch výrazný prepad. Súčasne však vyjadril presvedčenie, že terajšia Orbánova návšteva hospodársku spoluprácu posilní.

Ministri oboch krajín podpísali pri tejto príležitosti dohody o zamedzení dvojitého zdanenia a stimulovaní investícií, ako aj ďalšie zmluvy. Popri viacerých členoch vlády bola v maďarskej delegácii aj skupina podnikateľov, ktorá paralelne s politickými schôdzkami viedla v Teheráne hospodárske rokovania.