Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Zahraničie

Si Ťin-pching: Čína a Sýria oznámia nové strategické partnerstvo

Sýrsky prezident Bašár Asad a prvá dáma Asma Asadová po prílete do mesta Chang-čou v Číne 21. septembra 2023. Foto: TASR/AP

Asad sa stretol s čínskym lídrom v piatok popoludní vo východočínskom meste Chang-čou v provincii Če-ťiang.

Chang-čou 22. septembra (TASR) - Čína a Sýria oznámia v piatok nové "strategické partnerstvo", povedal čínsky prezident Si Ťin-pching. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry AFP.

"Dnes spoločne oznámime vznik čínsko-sýrskeho strategického partnerstva, ktoré sa stane dôležitým míľnikom v dejinách dvojstranných vzťahov," uviedol Si podľa tlačovej správy zo stretnutia so sýrskym prezidentom Bašárom Asadom, zverejnenej štátnou televíziou CCTV.

Asad sa stretol s čínskym lídrom v piatok popoludní vo východočínskom meste Chang-čou v provincii Če-ťiang.

Sýrsky prezident začal vo štvrtok svoju prvú oficiálnu návštevu Číny za takmer dve desaťročia, pretože sa snaží získať finančnú pomoc pre obnovu svojej krajiny zničenej vojnou. V sobotu sa zúčastní na otváracom ceremoniáli Ázijských hier v spomínanom meste Chang-čou.

Čína je jednou z mála krajín mimo Blízkeho východu, ktoré Asad navštívil od roku 2011, keď sa v jeho krajine začala občianska vojna. Tá si vyžiadala vyše pol milióna mŕtvych, ďalšie milióny vyhnala z domovov a vážne poškodila alebo zničila sýrsku infraštruktúru aj priemysel.

Práve Čína by mohla hrať v budúcnosti veľkú úlohu pri obnove Sýrie, ktorá môže stáť desiatky miliárd dolárov. Sýria sa vlani pridala k čínskej iniciatíve Jedno pásmo, jedna cesta, v rámci ktorej Peking rozširuje svoj vplyv cez projekty infraštruktúry.

Čínske ministerstvo zahraničných vecí už vo štvrtok oznámilo, že Asadova návšteva povznesie vzájomné vzťahy na "novú úroveň".

"Čínu a Sýriu spája tradičné a hlboké priateľstvo," povedala hovorkyňa čínskeho ministerstva zahraničných vecí Mao Ning na pravidelnom brífingu. "Sme presvedčení, že návšteva prezidenta Bašára Asada ešte viac prehĺbi vzájomnú politickú dôveru a spoluprácu v rôznych oblastiach medzi oboma krajinami," dodala.