Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Prezident Srí Lanky omilostil militanta, ktorý plánoval jeho vraždu

Srílanský prezident Maithrípála Siriséna (vpravo) Foto: TASR/AP

Kritici ohľadom prepúšťania vzbúrencov obviňujú Sirisénu z oslabovania štátnej bezpečnosti.

Kolombo 9. januára (TASR) - Srílanský prezident Maithrípála Siriséna oslávil v piatok svoj prvý rok v úrade udelením milosti povstalcovi z bývalej militantnej organizácie Tigre oslobodenia tamilského Ílamu (LTTE), odsúdenému na desať rokov väzenia za plánovanie jeho vraždy.

Sívarádža Dženívan bol odsúdený vlani v januári za to, že plánoval zavraždiť Sirisénu, keď zastával ministerskú funkciu v roku 2005, píše agentúra Reuters. Prezident pozval Dženívana na pódium, kde mal príhovor, a bývalému vzbúrencovi potriasol rukou. Zároveň ho požehnal, dotknúc sa jeho hlavy.

Siriséna sa dostal k moci prísľubmi "milosrdnej vlády a stabilnej krajiny". Na slobodu prepustil už množstvo radikálnych povstalcov LTTE, ktorí vyše 25 rokov bojovali za odtrhnutie sa od krajiny až do svojej porážky v roku 2009 za vlády Sirisénovho predchodcu Mahindu Radžapaksu.

Kritici ohľadom prepúšťania vzbúrencov obviňujú Sirisénu z oslabovania štátnej bezpečnosti.

Prezident prisľúbil odstránenie korupcie, vyváženie zahraničnej politiky a zaručenie nezávislosti justičného i úradného systému. Jeho vláda v súlade s odporúčaniami OSN prisľúbila tiež spravodlivé vyšetrenie vojnových zločinov spáchaných počas srílanskej občianskej vojny.