Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Zahraničie

Prezident Tabbún vymenoval za nového premiéra skúseného diplomata

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Tabbún (77) zatiaľ neoznámil, či sa bude uchádzať o druhé funkčné obdobie.

Alžírsko 11. novembra (TASR) - Alžírsky prezident Abdal Madžíd Tabbún v sobotu odvolal premiéra Ajmana bin Abd ar-Rahmána a nahradil ho skúseným diplomatom Nadirom Larbawím, ktorý doteraz pôsobil ako riaditeľ prezidentskej kancelárie.

TASR správu prevzala z tlačovej agentúry AFP.

Larbawí (74) bol predtým dlhé roky stálym zástupcom Alžírska pri OSN a zastával mnohé ďalšie veľvyslanecké posty. Jeho nominácia prišla iba niečo vyše roka pred alžírskymi prezidentskými voľbami, ktoré sa majú konať v decembri 2024.

Tabbún (77) zatiaľ neoznámil, či sa bude uchádzať o druhé funkčné obdobie.

Ar-Rahmán (63) slúžil ako premiér od júna 2021. Dôvod jeho odvolania nebol oznámený. Podľa miestnych spravodajských médií však zmena vo výkonnej moci už nejaký čas "visela vo vzduchu".

Zmena nastala po tom, ako Tabbún verejne skritizoval "riešenie napätia spojeného s dostupnosťou potravín a implementáciu niektorých prezidentských rozhodnutí".

K odvolaniu došlo tiež mesiac po tom, ako Tabbún nariadil vymenovať mnoho nových prezidentských poradcov, čo bol podľa AFP ďalší prejav jeho nespokojnosti s prácou premiéra.

Poradcovia boli poverení "monitorovaním vládnych aktivít", ako aj všetkých "hospodárskych, politických, inštitucionálnych a diplomatických záležitostí".