Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Prezident Zeman udelil Kajínkovi milosť, už je na slobode

Na archívnej český prezident Miloš Zeman. Foto: TASR/AP

Súčasťou milosti je podľa Ovčáčka sedemročná podmienka, počas ktorej sa Kajínek nesmie dopustiť trestného činu.

Bratislava 23. mája (Teraz.sk/TASR) -
Dvojnásobného vraha Jiřího Kajínka, ktorého omilostil český prezident Miloš Zeman, prepustili dnes popoludní z väznice v Jablonci nad Nisou - Rýnoviciach. Pôvodne na doživotie odsúdený Kajínek vyšiel z väzenia okolo 13.40 h a zhruba 20 minút hovoril s novinármi, informoval server Novinky.cz.

Českí novinári čakali už od piatku pred bránou väznice v Rýnoviciach, čo je mestská časť severočeského mesta Jablonec nad Nisou.

Prezident Zeman oznámil, že udelí milosť odsúdenému vrahovi už 11. mája. Príslušnú žiadosť odoslal v utorok ministerstvu spravodlivosti. Podpísanú prezidentskú milosť doniesla dnes do väznice predsedníčka jabloneckého okresného súdu Jana Brabcová.
Na archívnej snímke z roku 2000 je Jiří Kajínek
Foto: Archív TASR

Zrejme najznámejší český väzeň po prepustení poďakoval svojim priaznivcom za podporu a hlave štátu za udelenie milosti. Pred väznicou ho očakával početný dav novinárov a zvedavcov.

Krátko pred prepustením Kajínka oboznámili s podmienkami milosti, ktorej udelenie prezident nijako nezdôvodnil. Kajínek sa nasledujúcich sedem rokov nesmie dopustiť žiadneho trestného činu, ináč sa do väzenia bude musieť vrátiť. Ide o maximálnu dĺžku podmienky, ktorú umožňuje český právny poriadok.

Jiřího Kajínka odsúdili 23. júna 1998 na doživotie za to, že pri plzenskej väznici Bory zastrelil podnikateľa Štefana Jandu a jeho osobného strážcu. Zemanov hovorca Jiří Ovčáček udelenie milosti zdôvodnil tým, že prezident sa o celý prípad dlhodobo zaujíma, pričom zaznamenal určité pochybnosti aj z radov odbornej verejnosti.