Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Prezident Zeman udelil prvú milosť

Český prezident Miloš Zeman Foto: TASR/AP

Zeman už pri nástupe do funkcie nebol téme udeľovania milosti príliš naklonený.

Praha 9. februára (TASR) - Český prezident Miloš Zeman udelil pred niekoľkými dňami svoju prvú milosť. Hlava štátu to oznámila dnes počas debaty s občanmi v meste Blovice v Plzenskom kraji. Človek, ktorý ju dostal, je podľa Zemana dlhodobo chorý a nespáchal nič zásadné, píše spravodajský server Novinky.cz.

"Pred niekoľkými dňami som udelil prvú milosť, a bolo to človeku, ktorý je dlhodobo chorý a dopustil sa, nechcem povedať bagateľného, ale málo závažného trestného činu, a tak som sa rozhodol, že túto milosť udelím," povedal Zeman. Odpovedal na otázku jedného z občanov, ktorý sa pýtal na prípad doživotne odsúdeného Jiřího Kajínka v súvislosti s možnou amnestiou.

Zeman už pri nástupe do funkcie nebol téme udeľovania milosti príliš naklonený. Týmito prípadmi sa sám Pražský hrad nezaoberá, agendu presunul na ministerstvo spravodlivosti, ktoré žiadosti posúdi a prípadne vydá odporúčanie.

Zo žiadostí odporúčaných rezortom spravodlivosti prezident udelí milosť len v prípade, ak posudzovaná osoba nespáchala závažný trestný čin, je nevyliečiteľne chorá a má rodinné zázemie. Zeman už podľa Noviniek.cz jedno odporúčanie na udelenie milosti odmietol s tým, že nejde o nevyliečiteľne chorú osobu.

Prezident sa k tejto téme plánuje obšírnejšie vyjadriť v stredu na tlačovej konferencii po návrate zo svojej cesty po Plzenskom kraji.