Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Prezident ČR M. Zeman vymenoval vládu Andreja Babiša

Český prezident Miloš Zeman, archívne foto. Foto: TASR/AP

Nový český premiér zložil svoj kabinet z ministrov zo svojho hnutia a nestraníkov.

Praha 13. decembra (TASR) - Český prezident Miloš Zeman vymenoval v stredu menšinovú vládu premiéra Andreja Babiša. Informovala o tom spravodajská televízia ČT24.

Nový český premiér zložil svoj kabinet z ministrov zo svojho hnutia a nestraníkov. Vo svojich funkciách budú tak ako v predchádzajúcej vláde Bohuslava Sobotku pokračovať minister dopravy Dan Ťok, minister spravodlivosti Robert Pelikán a šéf rezortu životného prostredia Richard Brabec.

Ďalší dvaja zo staronových členov kabinetu zmenia pôsobisko. Martin Stropnický, ktorý doteraz viedol rezort obrany, sa presunie na ministerstvo zahraničných vecí a Karla Šlechtová z rezortu miestneho rozvoja na ministerstvo obrany.

Šéfom rezortu vnútra bude Lubomír Metnar, na čele ministerstva financií bude stáť Alena Schillerová, školstvo povedie Robert Plaga a kultúru Ilja Šmíd.

Programové vyhlásenie novej vlády jej predseda Andrej Babiš zatiaľ nezverejnil. Po svojom menovaní na Pražskom hrade minulý týždeň avizoval, že ho predstaví ostatným parlamentným stranám na rokovaniach o podpore svojho kabinetu. Tieto rokovania má nový český premiér naplánované na týždeň od 18. decembra a druhé kolo schôdzok bude nasledovať po novom roku, napísal spravodajský server iDNES.cz.

Prezident následne zablahoželal ministrom k vymenovaniu a pripomenul, že sa s deviatimi novými šéfmi rezortov sa už stretol v Lánoch. "Nováčikovia do tímu dobre zapadnú," povedal Zeman.

Zopakoval, že dodrží svoj sľub a v prípade, ak by vláda na prvýkrát nedostala dôveru, vymenuje Babiša premiérom druhý raz. V takomto prípade by však dal Babišovi na vyjednávanie o podpore, či už koaličnej alebo menšinovej vlády, viac času.

Prezident tiež uviedol, že nikde v ústave sa nepíše, že by vláda bez dôvery nebola plnohodnotná. Pripomenul, že aj prvý vláda Mirka Topolánka vládla bez dôvery od septembra do januára. Prezident očakáva, že sa v druhom kole nechajú niektoré strany prehovoriť na vstup do koalície.

Na záver Zeman ministrom poprial vo funkciách veľa šťastia. "Nenechajte sa nikým a ničím otráviť," vyhlásil.

Babiš v príhovore po vymenovaní vlády sľúbil, že jeho kabinet "bude jeden tím". "Nie je možné, aby sme čakali na dôveru alebo toleranciu. My musíme pracovať," vyhlásil premiér a vyzdvihol riešenie dôchodkovej reformy.

Výhodou menšinovej vlády je to, že bude jeden tím, bude efektívna, ministri si budú menej dopisovať a budú riešiť veci za stolom. "Musíme byť na jednej lodi, bojovať za bezpečnosť ľudí, za naše záujmy a proti migrácii," povedal.