Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Prezidenta Zemana žiadajú o pomoc ďalší krajania z Ukrajiny

Na snímke český prezident Miloš Zeman Foto: TASR/Martin Baumann

Podľa jeho vtedajšieho vyhlásenia sa ním vedený rezort bude usilovať o pomoc krajanom predovšetkým v mieste ich súčasného bydliska.

Praha 2. októbra (TASR) - Ďalšiu žiadosť o pomoc pri presídlení z Ukrajiny do ČR adresovalo českému prezidentovi Milošovi Zemanovi okolo 250 krajanov. Medzi viac ako 70 rodinami, ktoré žiadajú o presídlenie, sú nielen volynskí Česi, ale aj obyvatelia Ruskom anektovaného polostrova Krym a občania žijúci na bojovými operáciami sužovanom východe Ukrajiny.

Zeman, ktorý už v septembri požiadal ministra vnútra Milana Chovanca o ústretovosť v tejto záležitosti, oznámi svoje stanovisko k opakovanej žiadosti krajanov prostredníctvom hovorcu Jiřího Ovčáčka v pondelok, informovali dnes české médiá.

Prvá podobná žiadosť prišla do Prahy ešte v marci. Šéf českej diplomacie Lubomír Zaorálek sa však z následnej návštevy Ukrajiny vrátil s konštatovaním, že nemal pocit, že by sa volynskí Česi chceli masovo odsťahovať do ČR, ani že by si to situácia v ich regióne vyžadovala.

Podľa jeho vtedajšieho vyhlásenia sa ním vedený rezort bude usilovať o pomoc krajanom predovšetkým v mieste ich súčasného bydliska.