Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Zahraničie

Prezidenta Cháveza prišli do ulíc podporiť desaťtisíce ľudí

Hugo Chávez Foto: TASR/AP

Opoziční zákonodarcovia z venezuelského parlamentu kritizovali rozhodnutie najvyššieho súdu ohľadom odkladu Chávezovej inaugurácie.

Caracas 10. januára (TASR) - Desiatky tisíc Venezuelčanov vyšli dnes do ulíc hlavného mesta Caracas, aby vyjadrili podporu svojmu prezidentovi Hugovi Chávezovi, ktorého štvrtú inaugurácia museli odložiť po tom, ako na Kube podstúpil operáciu. Informovala o tom agentúra DPA.

Opozícia obviňuje vládu z podcenenia vážnosti zdravotných problémov 58-ročného ľavicového národného vodcu, ktorého rakovinové ochorenie sa zhoršilo krátko potom, ako zvíťazil v októbrových prezidentských voľbách.

"Som so svojím prezidentom v dobrom i v zlom," povedala jedna z Chávezových podporovateliek pre štátnu televíziu VTV. "Prosím Boha, aby mu dal zdravie a aby sa vrátil v plnej sile a mohol zase bojovať za našu vlasť," dodala.

Niekoľko jeho stúpencov medzitým prišlo o život, keď ich autobus cestou na zhromaždenie havaroval. Údajne pritom zahynulo 11 ľudí, ďalších 75 utrpelo zranenia, mnoho z nich ťažké.

Opoziční zákonodarcovia z venezuelského parlamentu kritizovali rozhodnutie najvyššieho súdu ohľadom odkladu Chávezovej inaugurácie. Uviedli, že tak došlo k porušeniu ústavy a občania zostali neistí, kto v krajine vládne.