Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Prezidenti Číny a Taiwanu si prvýkrát podali ruky

Čínsky líder Si Ťin-pching (vpravo) a jeho taiwanský náprotivok Ma Jing-ťiou si podávajú ruky pred začatím rokovaní v Singapure 7. novembra 2015. Foto: TASR/AP

Rokovanie čínskeho a taiwanského prezidenta sprevádzajú protesty v hlavnom meste Taiwanu, kde sa pred budovou parlamentu zhromaždilo niekoľko desiatok podporovateľov nezávislosti ostrova.

Singapur 7. novembra (TASR) - Prezidenti Číny a Taiwanu si dnes podali ruky na úvod vzájomného stretnutia, ktoré je prvým svojho druhu, odkedy sa Taiwan v roku 1949 odčlenil od zvyšku Číny v dôsledku občianskej vojny. Čínsky líder Si Ťin-pching a jeho taiwanský náprotivok Ma Jing-ťiou sa zišli pred hotelom v Singapure, kde sa malo následne začať ich rokovanie na "neutrálnej pôde", informuje agentúra AP.

Podľa Maových vyjadrení by mohlo historické stretnutie so Siom prispieť k zmierneniu diplomatickej izolácie Taiwanu a vyjadril nádej, že sa podarí vytvoriť stály mechanizmus dvojstranných kontaktov. Taiwanský spravodajský kanál Taiwan Focus uviedol, že Ma sa pred rokovaním so Siom vyslovil za zachovanie súčasného statusu quo: "bez zjednotenia, bez nezávislosti a bez použitia sily".

Tchaj-pej i Peking pred stretnutím prezidentov oznámili, že počas neho nedôjde k podpisu žiadnej dohody a nebude vydané ani spoločné vyhlásenie. Rokovanie Maa so Siom sprevádzajú protesty v hlavnom meste Taiwanu, kde sa pred budovou parlamentu zhromaždilo niekoľko desiatok podporovateľov nezávislosti ostrova.

Čína bráni svoje nároky, Taiwan chce zachovať súčasný stav vzťahov s Pekingom



Čínsky prezident Si Ťin-pching dnes vyhlásil, že Čína vždy trvala na riešení sporov v Juhočínskom mori mierovou cestou - prostredníctvom rozhovorov. Súčasne však zdôraznil, že vláda v Pekingu má zodpovednosť za ochranu suverenity Číny a rešpektovania námorného práva v Juhočínskom mori.

Čína sa bude pridržiavať princípu mierového urovnania sporov v Juhočínskom mori bez ohľadu na to, že niektoré čínske ostrovy sú nezákonne okupované inými štátmi, uviedol čínsky prezident podľa tlačovej agentúry Sinchua.

Dodal, že Čína má možnosť spolupracovať na zabezpečení mieru a stability v regióne v rámci Združenia krajín juhovýchodnej Ázie (ASEAN). Zdôraznil pritom, že Čína nesie plnú zodpovednosť za obranu svojej suverenity a zákonných nárokov v oblasti námorného práva.

Ubezpečil, že sloboda navigácie pre lietadlá a lode v Juhočínskom mori nikdy nebola a ani nebude zámerne sťažená.

Čínsky prezident sa dnes v Singapure stretol s taiwanským prezidentom Ma Jing-ťiouom. Išlo o prvú schôdzku lídrov oboch krajín od roku 1949, keď sa Taiwan v dôsledku občianskej vojny odčlenil od zvyšku Číny.

Ma pred stretnutím vyjadril nádej, že na rokovaniach s čínskym prezidentom sa podarí vytvoriť stály mechanizmus dvojstranných kontaktov pre budúcich lídrov Taiwanu a pevninskej Číny.