Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 13. máj 2024Meniny má Servác
< sekcia Zahraničie

Prezidenti Fínska a Číny rokovali o poškodení plynovodu

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Podľa fínskych úradov ich zrejme spôsobila čínska loď.

Helsinki 10. januára (TASR) - Fínsky prezident Sauli Niinistö v stredu oznámil, že prostredníctvo videohovoru viedol konštruktívne rokovania s čínskym lídrom Si Ťin-pchingom o poškodení plynovodu Balticconnector. Podľa fínskych úradov ich zrejme spôsobila čínska loď. TASR o tom informuje podľa správ agentúr AFP a Reuters.

"Prezident poukázal na konštruktívny dialóg medzi krajinami v súvislosti s incidentom na plynovode Balticconnector," uviedla kancelária Niinista vo vyhlásení. Čína vo vyhlásení o videohovore oboch prezidentov rokovania o plynovode nespomína, všíma si AFP.

Plynovod Balticconnector spájajúci Fínsko a Estónsko bol poškodený vlani v októbri. Fínska polícia po vyšetrovaní určila za hlavného podozrivého kontajnerovú loď Newnew Polar Bear plaviacu sa pod hongkonskou vlajkou. Podľa vyšetrovateľov loď poškodila plynovod kotvou, ktorú ťahala po dne mora. Kotva sa našla neďaleko plynovodu, vlani však ešte polícia nedokázala určiť, či išlo o nehodu alebo o úmyselný čin.

Fínsko v novembri uviedlo, že Čína prisľúbila plnú spoluprácu pri vyšetrovaní incidentu.

Niinistö a Si Ťin-pching rokovali v stredu o bilaterálnych vzťahoch a globálnych politických záležitostiach, uviedlo Fínsko.