Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Zahraničie

Prezidenti Ruska a Turecka budú vo štvrtok rokovať o Sýrii

Na snímke zľava ruský prezident Vladimir Putin a turecký prezident Recep Tayyip Erdogan pred spoločným rokovaním v Istanbule. Foto: TASR/AP

Sýrske sily, ktoré podporuje ruské vojenské letectvo, pokračovali v posledných týždňoch aj napriek prímeriu v provincii Idlib vo svojej ofenzíve, pričom povstalcov vytlačili z rozsiahlych území.

Ankara 2. marca (TASR) - Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan navštívi vo štvrtok Rusko, aby tam so svojím ruským náprotivkom Vladimirom Putinom rokoval o narastajúcom napätí v Sýrii. S odvolaním sa na pondelkové vyhlásenie kancelárie tureckého prezidenta o tom informovala agentúra AFP.

"Prezident by sa mal 5. marca zúčastniť na jednodňovej návšteve Ruska," uvádza sa vo vyhlásení Erdoganovej kancelárie.

Ankara v nedeľu potvrdila, že v provincii Idlib, ktorá je poslednou baštou protivládnych povstalcov v Sýrii, začala vojenskú operáciu proti Ruskom podporovaným silám sýrskeho prezidenta Bašára Asada. V ten istý deň zabila turecká armáda prostredníctvom dronov 19 sýrskych vojakov a zostrelila dve sýrske stíhačky.

Ako však pripomína AFP, Turecko, ktoré v Idlibe podporuje islamistické milície, sa snaží aj napriek narastajúcemu napätiu vyhnúť priamemu konfliktu s Ruskom, s ktorým ho spájajú dôležité vojenské a obchodné väzby. Napriek tomu, že obe mocnosti podporujú v sýrskej občianskej vojne opačné strany konfliktu, darilo sa im v minulosti v tejto oblasti úzko spolupracovať.

Sýrske sily, ktoré podporuje ruské vojenské letectvo, pokračovali v posledných týždňoch aj napriek prímeriu v provincii Idlib vo svojej ofenzíve, pričom povstalcov vytlačili z rozsiahlych území. Pri nálete z uplynulého štvrtka, ktorý Ankara pripísala sýrskym vládnym silám, v Idlibe zahynulo vyše 30 tureckých vojakov. Turecko následne pristúpilo k rozsiahlym protiútokom.