Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Prezidentom KDR sa stal opäť Félix Tshisekedi

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Šesťdesiatročný Tshisekedi získal 73,3 percenta hlasov, oznámila podľa agentúry DPA v nedeľu v Kinshase volebná komisia. Účasť voličov dosiahla 43 percent.

Kinshasa 1. januára (TASR) — Prezidentské voľby v Konžskej demokratickej republike (KDR), ktoré sa konali 20. decembra, vyhrala podľa predbežných výsledkov úradujúca hlava štátu Félix Tshisekedi. Šesťdesiatročný Tshisekedi získal 73,3 percenta hlasov, oznámila podľa agentúry DPA v nedeľu v Kinshase volebná komisia.

Účasť voličov dosiahla 43 percent. Konečné výsledky volieb zverejní 10. januára ústavný súd.

Hlavným vyzývateľom Tshisekediho bol Moise Katumbi, bohatý podnikateľ a bývalý guvernér provincie Katanga, ktorý dostal hlasy 18 percent voličov.

Krátko pred oznámením predbežných výsledkov deväť opozičných kandidátov vyzvalo na opakovanie hlasovania, ktoré bolo pre početné problémy predĺžené o jeden deň, v odľahlých oblastiach až o niekoľko dní. Takisto oznámili, že neuznajú výsledky vyhlásené volebnou komisiou.

V súvislosti s voľbami sa v Kinshase, ako aj v mnohých ďalších mestách, najmä na východe krajiny, očakávajú demonštrácie.

Okrem prezidentských sa v KDR konali aj parlamentné a komunálne voľby.

Napriek bohatým prírodným zdrojom je Konžská demokratická republika jednou z najchudobnejších krajín sveta — pod hranicou chudoby žijú dve tretiny jej obyvateľov. Na východe KDR už desaťročia pôsobia ozbrojené povstalecké skupiny.