Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Zahraničie

Prezidentom summitu COP29 bude bývalý riaditeľ ropnej spoločnosti

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Babajev v súčasnosti pôsobí na poste ministra ekológie a prírodných zdrojov, v minulosti bol riaditeľom štátnej ropnej spoločnosti SOCAR.

Baku 5. januára (TASR) – Azerbajdžan vymenoval za prezidenta svetového klimatického summitu COP29, ktorý sa uskutoční v novembri v Baku, ministra a bývalého riaditeľa štátnej ropnej spoločnosti Muchtara Babajeva. V piatok to pre agentúru AFP uviedol predstaviteľ jeho ministerstva, informuje TASR.

Babajev v súčasnosti pôsobí na poste ministra ekológie a prírodných zdrojov, v minulosti bol riaditeľom štátnej ropnej spoločnosti SOCAR. Jeho vymenovanie za prezidenta klimatického summitu OSN znamená, že toto podujatie už druhý rok po sebe povedie človek s blízkymi väzbami na ropný priemysel.

Minuloročný summit COP28, ktorý sa konal v Dubaji v Spojených arabských emirátoch, viedol Sultán Ahmad al-Džábir, šéf tamojšej štátnej ropnej spoločnosti ADNOC.

Dohoda dosiahnutá v decembri napriek tomu historicky po prvý raz žiada "odklon od fosílnych palív v energetických systémoch spravodlivým, riadnym a nestranným spôsobom".