Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Zahraničie

Prezidentovi na Haiti sa skončil mandát, nástupcu stále nemá

Michel Martelly, archívne foto Foto: TASR/AP

Haiti je považované za najchudobnejšiu krajinu Latinskej Ameriky.

Port-au-Prince 8. februára (TASR) - Nepokojmi zmietaný karibský štát Haiti je bez prezidenta. Úradujúcej hlave štátu Michelovi Martellymu sa totiž v nedeľu skončil mandát bez toho, aby bol zvolený jeho nástupca.

V takmer 20-minútovom prejave pred poslancami oboch komôr parlamentu bývalý známy skladateľ a spevák Martelly okrem iného povedal, že najviac ľutuje odklad prezidentských volieb. Ďalej vyhlásil, že pracoval "vo dne i v noci" s cieľom pomôcť Haiti a je "pripravený zodpovedať sa pred súdom dejín".

Od vlaňajšieho decembra bolo rozhodujúce kolo volieb nástupcu 54-ročného Martellyho, ktorý sa ujal úradu v máji 2011, dvakrát odložené kvôli násilným protestom a obvineniam opozície zo zmanipulovania hlasovania.

Len v sobotu sa podarilo Martellymu dosiahnuť s parlamentom kompromis, ktorý odvrátil hroziace mocenské vákuum. Podľa neho prevezme moc do zvolenia nového prezidenta dočasná vláda. Zákonodarcovia majú teraz päť dní na to, aby zvolili dočasného prezidenta, ktorého mandát nesmie byť dlhší ako 120 dní.

Opozícia odmieta uznať výsledky prvého kola prezidentských volieb, v ktorých 25. októbra zvíťazil Jovenel Moise z vládnucej strany PHTK nad Judom Célestinom zo strany Lapeh. Tvrdí, že boli zmanipulované v prospech vládneho kandidáta.

Podľa sobotňajšej dohody by sa druhé kolo volieb malo konať 24. apríla a nový prezident by sa mal ujať funkcie 14. mája. Opozícia však doteraz požadovala úplne nové voľby.

Haiti je považované za najchudobnejšiu krajinu Latinskej Ameriky. Prezidentské voľby mali umožniť návrat k politickej stabilite v krajine, ktorá od konca diktatúry Jeana-Clauda Duvaliera v roku 1986 prekonala množstvo kríz a prevratov. Haiti sa tiež naďalej spamätáva z následkov ničivého zemetrasenia z januára 2010, pri ktorom zahynulo viac ako 250.000 ľudí.