Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Zahraničie

Prezidentské a parlamentné voľby sa budú v Rwande konať 15. júla 2024

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Dosiaľ jediným známym vyzývateľom úradujúceho prezidenta je podľa prieskumov verejnej mienky líder opozičnej strany Zelených Frank Habineza.

Kigali 12. decembra (TASR) - Prezidentské a parlamentné voľby v Rwande sa budú konať 15. júla 2024, oznámila v utorok štátna volebná komisia. Úradujúci prezident Paul Kagamé sa plánuje uchádzať o svoje štvrté funkčné obdobie, informuje agentúra AFP.

Kagamé (66) vládne v tejto africkej krajine železnou rukou už niekoľko desaťročí. Vo voľbách v roku 2003, 2010 aj 2017 získal vyše 90 percent hlasov. Na základe spornej úpravy ústavy, ktorú sám viedol, si Kagame zaistil udržanie moci až do roku 2034.

"V celej krajine je dňom konania volieb prezidenta republiky a 53 poslancov volených zo zoznamu navrhnutého politickými stranami alebo nezávislými kandidátmi pondelok 15. júla 2024," uviedla volebná komisia na sociálnej sieti X.

Deň po voľbách (16. 7.) tiež prebehne voľba 24 žien, dvoch zástupcov mládeže a zástupcu zdravotne postihnutých Rwanďanov, ktorých vyberú volebné kolégiá a výbory. Komisia tiež priblížila, že kandidáti budú môcť viesť volebnú kampaň od 22. júna do 12. júla.

Dosiaľ jediným známym vyzývateľom úradujúceho prezidenta je podľa prieskumov verejnej mienky líder opozičnej strany Zelených Frank Habineza, ktorý záujem o funkciu avizoval už v máji.

Rwandská vláda na základe marcového rozhodnutia zosúladila dátumy konania prezidentských aj parlamentných volieb. Kagamé, bývalý líder rebelov, sa prezidentom stal v roku 2000 a de facto lídrom už v roku 1994, po genocíde etnickej minority Tutsiov i umiernených Hutuov počas rwandskej občianskej vojny.

Rwanda o sebe tvrdí, že je jedna z najstabilnejších krajín afrického kontinentu. S týmto tvrdením nesúhlasia viaceré ľudskoprávne skupiny, ktoré Kagamého obviňujú z toho, že vládne v atmosfére strachu, potláča prejavy nesúhlasu aj slobodu slova. Reportéri bez hraníc zaradili Rwandu na 131. miesto spomedzi 180 krajín vo Svetovom indexe slobody tlače.