Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Prezidentské voľby na Filipínach majú kontroverzne vnímaného víťaza

Na archívnej snímke Rodrigo Duterte Foto: TASR/AP

Rodrigo Duterte napríklad opakovane hovoril o možnosti rozpustiť parlament.

Manila 27. mája (TASR) - Oficiálne výsledky hlasovania dnes potvrdili, že prezidentské voľby na Filipínach z 9. mája vyhral kontroverzne vnímaný starosta Rodrigo Duterte. Ako viceprezidentka mu bude asistovať doterajšia poslankyňa Leni Robredová.

O výsledkoch sčítania, ktoré uskutočnili poslanci filipínskeho Kongresu, informovala agentúra AP.

Duterte, 71-ročný starosta štvrtého najväčšieho filipínskeho mesta Davao ležiacom na ostrove Mindanao, získal podľa oficiálnych výsledkov vyše 16,6 milióna (39 percent) odovzdaných hlasov.

Nad svojím hlavným rivalom Marom Roxasom mal výrazný náskok 6,6 milióna hlasov.

Leni Robredovú (52) v paralelných viceprezidentských voľbách podporilo viac ako 14,4 milióna voličov. Len tesne, o zhruba 263.000 hlasov, tak predstihla Ferdinanda Marcosa, syna bývalého diktátora.

Roxas uznal Duterteho víťazstvo už na základe neoficiálnych výsledkov, zverejnených krátko po voľbách. Marcos naopak hovoril o možných volebných podvodoch a zatiaľ nie je jasné, či oficiálne výsledky nenapadne.

Duterte, známy svojimi tvrdými a nekonvenčnými vyjadreniami, sa počas búrlivej kampane nevyhol nadávkam, vyhrážal sa zabíjaním zločincov a opakovane hovoril o možnosti rozpustiť parlament, aby sa vyhol prípadnému odvolaniu pre porušovanie ľudských práv. Vyhlásil tiež, že do pol roka skoncuje s obchodovaním s drogami, kriminalitou a korupciou a že s páchateľmi takýchto zločinov urobí krátky proces.