Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Vo francúzskych voľbách vedie Macron a Le Penová

Na konbosnímke sú kandidáti na francúzskeho prezidenta, pravdepodobní víťazi 1. kola, centrista Emmanuel Macron a líderka krajne pravicového Národného frontu Marine Le Penová. Foto: TASR/AP

Podľa údajov francúzskeho ministerstva vnútra, zverejnených po zrátaní 19,1 percenta odovzdaných hlasov, vedie Le Penová so ziskom 25 percent

Paríž 23. apríla (TASR) - Čiastkové oficiálne výsledky dnešného prvého kola prezidentských volieb vo Francúzsku v súlade s odhadmi ukázali, že dvoma najúspešnejšími kandidátmi sú líderka krajne pravicového Národného frontu (FN) Marine Le Penová a centrista Emmanuel Macron. Obaja tak zrejme postupujú do rozhodujúceho druhého kola volieb, ktoré je naplánované na 7. mája.

Podľa údajov francúzskeho ministerstva vnútra, zverejnených po zrátaní 19,1 percenta odovzdaných hlasov, vedie Le Penová so ziskom 25 percent. Macron zatiaľ dosahuje zisk 21,3 percenta hlasov.



Uvedené čísla vychádzajú predovšetkým z výsledkov vo vidieckych oblastiach, kde voliči zvyčajne podporujú pravicu. Výsledky z ľavicovejšie orientovaných miest sa dostanú do celkovej bilancie až neskôr.

Podľa odhadov prieskumných agentúr by mohol Macron vo výsledkoch dnešného hlasovania predbehnúť Le Penovú. Macronovi totiž predpovedajú zisk 23-24 percent, zatiaľ čo Le Penová nasleduje s 21-23 percentami.

Le Penová sa vyhlásila za víťazku prvého kola prezidentských volieb



Líderka francúzskej krajnej pravice Marine Le Penová sa označila za víťazku dnešného prvého kola prezidentských volieb vo Francúzsku, v ktorých podľa nej voliči rozhodujú o "prežití" svojej krajiny. Pred podporovateľmi v meste Hénin-Beaumont vystúpila krátko po zverejnení prvých čiastkových výsledkov, ktoré potvrdili jej postup do májového druhého kola spoločne s centristom Emmanuelom Macronom.

"Je načase oslobodiť francúzsky ľud spod arogantných elít, ktoré mu chcú predpisovať, ako sa má správať," vyhlásila líderka krajne pravicovej strany Národný front (FN). "Francúzi musia využiť túto historickú príležitosť. Pretože veľkou výzvou týchto volieb je divoká globalizácia, ktorá ohrozuje našu civilizáciu," dodala.

Podľa Le Penovej si môžu Francúzi vybrať, či chcú "totálnu dereguláciu bez hraníc a bez ochrany" alebo "hranice, ktoré chránia ich pracovné miesta, kúpnu silu, bezpečnosť a národnú identitu".

Francúzska prezidentská kandidátka Marine Le Penová hlasuje v 1. kole prezidentských volieb 23. apríla 2017 vo francúzskom Henin-Beaumonte.
Foto: TASR AP


Podľa údajov francúzskeho ministerstva vnútra, zverejnených po zrátaní 19,1 percenta odovzdaných hlasov, vedie v predbežných výsledkoch Le Penová so ziskom 25 percent. Macron zatiaľ dosahuje zisk 21,3 percenta hlasov.

Dnešok znamená novú stránku politického života vo Francúzsku



Francúzski voliči dnes otvorili novú stránku politického života. Týmito slovami ocenil centristický politik Emmanuel Macron svoje víťazstvo v dnešnom prvom kole prezidentských volieb. Jeho vyzývateľkou v druhom kole bude šéfka Národného frontu Marine Le Penová.

"Dnes sa otvorila nová stránka francúzskeho politického života. Francúzi vyjadrili túžbu pre obnovu. Naša logika je získať do parlamentných volieb čo najširšiu podporu," povedal bývalý minister hospodárstva v socialistickej vláde Francoisa Hollanda.

Len 39-ročný politik vlani v auguste vystúpil z vlády, založil vlastné politické hnutie s názvom En Marche! (Vpred!), ktoré možno považovať za zmes tradičnej politickej strany a občianskeho hnutia.

Francúzsky nezávislý centristický prezidentský kandidát Emmanuel Macron.
Foto: TASR/AP


Macronova strana vychádza z predvolebných techník bývalého amerického prezidenta Baracka Obamu založených na slogane "Áno, dokážeme to!"

Centristický kandidát sa pred voľbami netajil snahou poraziť politický systém dvoch silných strán (socialisti a republikáni), ktorý podľa neho už nepatrí do 21. storočia.

Hnutie En Marche! má v súčasnosti vyše 240.000 členov, čím sa dostalo na druhé miesto politických strán vo Francúzsku po Republikánoch, ktorých pravicová členská základňa má okolo 275.000 členov.

Hamon priznal volebnú porážku, Cazeneuve vyzval na podporu Macrona



Kandidát francúzskych socialistov na post prezidenta Benoit Hamon priznal porážku v dnešnom prvom kole volieb po tom, ako prvé odhady výsledkov pripísali postup do druhého kola centristovi Emmanuelovi Macronovi a líderke krajne pravicového Národného frontu (FN) Marine Le Penovej.

Podľa vyhlásenia Hamona francúzska ľavica napriek dnešnej porážke "nie je mŕtva" a voliči by mali v druhom kole podporiť Macrona, ktorý kandiduje ako nezávislý. V zverejnených odhadoch sa Hamon ako zástupca nepopulárnej socialistickej vlády umiestnil až na piatom mieste.

V prípade, že sa výsledky potvrdia a v druhom kole prezidentských volieb sa stretnú 7. mája Macron s Le Penovou, pôjde o prvý prípad v novodobých dejinách Francúzska, keď neuspel žiadny z kandidátov veľkých politických strán.

Francúzsky premiér Bernard Cazeneuve v prvej reakcii na odhady výsledkov vyzval voličov, aby v druhom kole odmietli Le Penovú a podporili Macrona, bývalého ministra hospodárstva vo vláde prezidenta Francoisa Hollanda.

Francúzsky prezidentský kandidát Benoit Hamon hlasuje v 1. kole prezidentských volieb 23. apríla 2017 vo francúzskom meste Trappes.
Foto: TASR/AP


Podporovatelia Macrona a Le Penovej vo francúzskych mestách medzitým začali oslavovať dosiahnutý úspech. Medzi prvými politikmi, ktorí zablahoželali Macronovi k predpovedanému výsledku, bol aj belgický premiér Charles Michel.

Pochmúrna atmosféra naopak zavládla vo volebnej centrále konzervatívneho kandidáta Francoisa Fillona, ktorému v odhadovaných výsledkoch pripadlo až tretie miesto.