Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Prezidentské voľby opäť v Afganistane opäť odložili

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Oficiálne konečné výsledky parlamentných volieb z 20. októbra v niektorých provinciách stále nie sú známe.

Kábul 20. marca (TASR) - Tohtoročné prezidentské voľby v Afganistane, ktorých termín bol už dávnejšie zmenený z 20. apríla na 20. júla, sa majú podľa najnovšieho plánu konať až 28. septembra. Ďalší odklad oznámil v stredu predseda národnej volebnej komisie, ktorý podľa televíznej stanice 1TV uviedol ako dôvod potrebu zaručiť transparentnosť hlasovania a registrácie voličov.

Informovala o tom tlačová agentúra DPA.

Prvú zmenu termínu, oznámenú ešte koncom minulého roka, zdôvodnila Nezávislá volebná komisia v Kábule bezpečnostnou situáciou v krajine, ako aj nedostatočnou pripravenosťou vzhľadom na príliš malý časový odstup medzi tohtoročnými prezidentskými a vlaňajšími parlamentnými voľbami.

Samotná komisia bola iba začiatkom marca nanovo obsadená po tom, ako boli dovtedajší členovia kritizovaní za chaotický priebeh parlamentných volieb. Na mnohých miestach totiž chýbali materiály či personál a niektorí voliči museli čakať i niekoľko hodín, aby mohli odovzdať hlas, prípadne odišli naprázdno. Hlasovanie poznačili okrem útokov aj obvinenia z falšovania a korupcie.

Oficiálne konečné výsledky parlamentných volieb z 20. októbra v niektorých provinciách stále nie sú známe.

Popri voľbách nového prezidenta majú Afganci rozhodovať aj o nových členoch provinčných rád. V provincii Ghazní sa majú navyše uskutočniť odložené voľby do parlamentu.